Nett-isolasjon skapte den norske massemorderen

Isolasjon og avvisning var med på å skape den norske terroristen.
Isolasjon og avvisning var med på å skape den norske terroristen.

En forskningsrapport mener langvarig isolasjon med ulike nettspill påvirket Anders Behring Breiviks utvikling til massemorder - mer enn både hans anti-islamisme og høyreekstremisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At forbildene til Anders Behring Breivik, deriblant bloggeren Fjordman og redaktøren i document.no, Hans Rustad, avviste den norske massemorderens planer, påvirket ham mer enn de samme personenes nett-skriverier.

Det mener forskeren Jacob Ravndal. I en ny rapport fra Politihøyskolen legger han frem en granskning av terroristen som vokste opp på Oslos vestkant.

«Årsakene bak Breiviks voldelige radikalisering finnes ikke minst i hans psykopatologi, hans vanskelige oppvekst, og hans virtuelle virkelighetsflukt inn i en eventyraktig nettspill-verden », skriver Ravndal som også fulgte rettssaken i fjor vår på nært hold.

Avvisningen påvirket mest

«Det er ikke tvil om at Fjordman og andre prominente islamkritikere hadde innflytelse på Breiviks radikalisering. Men de bør ikke fremstilles som den viktigste årsaken til at han ble en massemorder », skriver han.

Les også: Raymond Johansen skremt av konspirasjonsteorier på nett

Ravndal påpeker at Breiviks var anti-islamistisk og anti-sosialistisk lenge før både fjordman og document.no kom på nett.

Derimot mener han at disse - og andres - avvisning av Breivik, kan ha hatt større innvirkning på utviklingen som førte frem til tragedien 22. juli 2011:

«Å bli avvist av de personene han beundret aller mest kan ha hatt større innvirkning på ham enn deres politiske skriverier ».

I tillegg fremhever Ravndal at Breiviks langvarige isolasjon foran en PC med dataspill også ledet frem til massedrapene, og at isoleringen fra omverdnen hadde større betydning enn at det var snakk om voldelige dataspill:

«Det var kanskje ikke nettspillenes voldelige innhold i seg selv som påvirket Breiviks disposisjon for å utøve massevold. ... Men den langvarige isolasjonen fra den virkelige verden, og dypdykket inn i en virtuell spillverden med andre lover, karakterer og dyder, kan ha innvirket på Breiviks evne til å ta inn over seg alvoret og betydningen av en massedrapsaksjon ».

Les også: Hatet mot Arbeiderpartiet

Også andre massemordere

Forskeren viser blant annet til at også andre massemordere har isolert seg på samme måten.

Han viser blant annet til at to av tre medlemmer av den tyske nynazistcellen Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) som ble oppdaget i 2011, Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt, tilbragte timevis med nettspilling.

Les også: Blattmann: – La Breivik skrive brev for hånd

I den nye rapporten fra Politihøskolen - «Forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme på internett » - konkluderer Ravndal med at internett bidro til å skape terroristen.

Nettet tilbød ham «en alternativ virkelighet der hans radikaleverdensbilde kunne stå mer eller mindre uimotsagt, eller bli forsterket », og det ga ham «relevant taktisk kunnskap og finansiering slik at han kunne bygge en svært stor og dødelig bombe ».

«For det tredje tilbød nettet ham en mulighet til å isolere seg fra den virkelige verden over flere år », konkluderer Ravndal.

Personvernpolicy