Rouhani: Iran er ingen trussel mot verden

INGEN TRUSSEL: Irans president Hassan Rouhani venter på å gå på talerstolen i FN tirsdag. (Foto: REUTERS/Ray Stubblebine)
INGEN TRUSSEL: Irans president Hassan Rouhani venter på å gå på talerstolen i FN tirsdag. (Foto: REUTERS/Ray Stubblebine)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans president Hassan Rouhani strekker ut hånden til USA, men et symbolsk håndtrykk med Barack Obama i New York tirsdag ble det ikke noe noe av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Iran utgjør ingen trussel mot verden, sa landets nye president Rouhani i sin tale til FN i New York tirsdag.

Rouhani signaliserer at Iran er rede til å inngå samtaler med USA for å bygge bru over uenighetene landene imellom.

I sin tale under FNs hovedforsamling sa Rouhani sa videre at atomvåpen ikke har noen plass i Irans forsvar, og at han er rede til å delta i «tidsavgrensede» samtaler om atomstriden.

– Bringer fred

Presidenten mener sanksjonene mot Iran «er voldelige, rett og slett». Og han ba i talen innstendig Barack Obama om å ignorere «krigshissingen fra pressgrupper».

USA var innstilt på å få til et møte mellom Rouhani og Obama på sidelinjene til FNs hovedforsamling, men det ble ikke noe av. Ifølge Det hvite hus ga iranerne uttrykk for at det var for vanskelig å få til. De skal ikke ha vært klare for et møte på presidentnivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rouhani selv sier til CNN at han ikke kunne møte Obama fordi det ikke var nok tid til forberedelser, men at han ønsker forhandlinger med USA.

I intervjuet med Christiane Amanpour sa Rouhani at klimaet nå har endret seg, fordi det iranske folk ønsker seg et bedre forhold til utenomverden. Og på engelsk legger han så smilende til at han «bringer fred og vennskap fra iranerne til amerikanerne.»

– Kan løses

Barack Obama holdt sin tale til FN noen timer før Rouhani. Der oppfordret han Iran til å gi verdenssamfunnet mer innsyn i sitt kjernefysiske program. Regimet i Teheran må legge fram opplysninger som lar seg kontrollere om at landet ikke forsøker å skaffe seg atomvåpen, sa den amerikanske presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vanskelige forholdet mellom USA og Iran lar seg ikke bedre over natten, til det er de gjensidige mistankene for dype. Men jeg har tro på at striden om det iranske atomprogrammet lar seg løse, understreket Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister John Kerry skal torsdag møte sin iranske kollega Mohammad Javad Zarif for samtaler om atomprogrammet.

I sitt intervju med CNN sier Rouhani videre at han erkjenner at holocaust fant sted, og at det var en stor forbrytelse mot jødene begått av nazistene. Rouhanis forgjenger Mahmoud Ahmadinejad markerte seg som en holocaust-fornekter.

– Kynisk

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener talen Irans president holdt til FNs hovedforsamling var kynisk.

Hassan Rouhani forsøkte med sin forsonende tone kun å kjøpe seg tid til å få utviklet ferdig kjernevåpen, ifølge Netanyahu.

– Det var en kynisk tale full av hykleri, sier den israelske statsministeren etter Rouhanis tale tirsdag.

Tyskland ønsker imidlertid velkommen «de nye tonene» fra Iran.

– Dette er en god dag for dem som satser på en politisk og diplomatisk løsning, sa utenriksminister Guido Westerwelle foran et møte med Irans president.

Også Frankrikes president møtte Hassan Rouhani i New York tirsdag.

François Hollande sier Iran må komme med «konkrete tiltak» skal striden om landets atomprogram løses.