Skulle få smertestillende - ble fullstendig lammet

For ett år siden fikk en kvinne i 70-årene en sprøyte med det muskellammende middelet Curacit på Ålesund sjukehus. Kvinnen skulle egentlig ha en kortisonsprøyte mot ryggsmerter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Like etter at sprøyten var satt 25. september i fjor, fikk hun akutte pusteproblemer, skriver Sunnmørsposten.

– Jeg greide heller ikke å røre meg eller snakke. Jeg registrerte at jeg fikk ei surstoffmaske over ansiktet, men så mistet jeg bevisstheten og kom til meg selv på intensivavdelingen. Først der ble det oppdaget at det var curacit i sprøyten og ikke kortison, forteller kvinnen til Sunnmørsposten.

Feilen skjedde fordi et hetteglass med curacit sto framme ved en feil. Legen tok feil glass. Legen erkjente straks feilen og slo fast at det skyldtes manglende årvåkenhet.

Sikker på at hun skulle dø

Curacit er et legemiddel som lammer skjelettmuskulaturen, og det brukes i forbindelse med anestesi når en fullstendig avslapning av muskulaturen er ønskelig. Også pustemusklene lammes. I den såkalte Orkdal-saken ble en sykehjemsbestyrer i 1983 dømt for å ha tatt livet av 22 pasienter med dette medikamentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Opplevelsen var fryktelig skremmende, og jeg var sikker på at jeg skulle dø da jeg verken greide å puste eller å røre en muskel, forteller kvinnen.

Les også: Reagerer på ukritisk anbefaling av kortisonsprøyte

Ikke en sak for Helsetilsynet

Da forvekslingen av medikamenter ble oppdaget, fikk kvinnen rask og effektiv behandling. Hun ble sendt hjem dagen etter.

Fylkesmannen mener at legen som gjorde feilen har brutt forsvarlighetskravet i helsepersonelloven. I tilsynssaken skriver Fylkesmannen at han forutsetter at helseforetaket gjennomgår hendelsen og setter i verk tiltak som gjør at slike forvekslinger ikke skjer igjen. Fylkesmannen synes ikke det er nødvendig å sende saken videre til Helsetilsynet.

Kvinnen har meldt saken til Norsk pasientskadeerstatning.