Somalias president: – En horribel tragedie

Artikkelen fortsetter under annonsen

Somalias president Hassan Sheikh Mohamud er rystet etter terroraksjonen i nabolandet Kenya. Nå vil han eliminere terrororganisasjonen al-Shabaab.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne gangen var det Nairobi, hvem vet hva morgendagen vil bringe? spør presidenten da NTB møter ham under FNs hovedforsamling i New York.

De siste fire dagene har han sammen med en hel verden vært vitne til terroraksjonen på kjøpesenteret Westgate i Kenyas hovedstad Nairobi. Angrepet krevde over 60 menneskeliv. Den somaliske islamistgruppen al-Shabaab som er tilknyttet al-Qaida har påtatt seg ansvaret.

– Det var en horribel tragedie. Vi er lei oss for alle som har mistet sine liv. Dette viser at al-Shabaab fortsatt er en reell trussel, sier Mohamud til NTB.

En ideologi

57-åringen ble for et år siden valgt til president i Somalia og leder den første konstitusjonelle regjeringen på 20 år. Han er kjent for å kjempe mot korrupsjon og for nasjonal forsoning.

Tidligere i år figurerte han på magasinet Times sin liste over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden. Tirsdag påpekte han at al-Shabaab er langt mer enn et nasjonalt eller regionalt problem i og rundt Somalia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aksjonen i Kenya er et godt bevis på at denne organisasjonen er en ideologi, og ideologier har ingen statsborgerskap. Al-Shabaab finnes over hele verden, men vi har vært uheldige og har blitt deres base, forklarer presidenten.

Reaksjon: Shebaab truer med nye angrep

Må bekjempes

Fram til i fjor hadde ikke Somalia hatt noen fungerende regjering siden 1991, da militærdiktatoren Muhammed Siad Barre gikk av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fordi vi ikke har vært en velfungerende institusjon i løpet av alle disse årene, har organisasjoner som al-Shabaab fått rotfeste, forteller president Mohamud. Nå registrer han likevel optimisme i landet, tross de siste dagers hendelser.

– Vi må eliminere al-Shabaabs treningsleirer, vi må ødelegge fabrikkene hvor de lager bomber og vi må stoppe hjernevaskingen som får mennesker til å ta sitt eget liv. Vi må gå sammen, både regionalt og internasjonalt, sier presidenten til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har stor tro på at vi i løpet av kort tid vil fjerne al-Shabaabs baser inne i Somalia, avslutter han.

Ekspert til ABC Nyheter: – Shabaab har mange rekrutter fra Skandinavia

Skryter av Norge

Den somaliske presidenten møtte tirsdag Norges utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) i New York. De to har hatt et tett samarbeid de siste årene siden Norge spiller en sentral rolle i den finansielle oppbygningen av Somalia.

– Det er en lang vei å gå. Det kommer nok flere tilbakeslag, men jeg tror vi har den beste sjansen vi har hatt til å bidra til en fredelig utvikling i Somalia på 20 år, sier Holmås til NTB etter møtet.

For et år siden tok Norge på seg ansvaret med å bygge opp det ministeren kaller en åpen finansforvaltning i Somalia. Målet er å få bukt med korrupsjonskulturen gjennom et gjennomsiktig system. I løpet av de to neste årene er planen at Verdensbanken skal overta ansvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Leter fortvilet etter sine kjære

Bekjemper terror

– Da alle andre trodde at den finansielle situasjonen i Somalia ikke kunne håndteres, var Norge det eneste landet som ville jobbe med oss for å bygge opp vår økonomi. Vi er svært takknemlige for det, sier president Mohamud.

Det er bare litt over en uke siden de to møttes forrige gang. Det var i Brussel, der FN, Verdensbanken, EU og flere land med interesse for fred i Somalia samlet seg for å danne en felles plattform for gjenreisingen av landet.

– Vi vil vise hele verden at den eneste måten du kan bekjempe terror fra Somalia på er ved å støtte opp under regjeringen, økonomiadministrasjonen, landets utvikling, skolegang og arbeid for ungdommen som vokser opp der, sier Holmås.