Over 300 omkom i jordskjelv i Pakistan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødstallet etter det kraftige jordskjelvet i Pakistan tirsdag har steget til 327, opplyser pakistanske tjenestemenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre leirhus i det lutfattige Awaran-distriktet sørvest i landet raste sammen etter skjelvet, og redningsmannskaper og soldater var onsdag i full gang med å søke gjennom ruinene på leting etter overlevende, skadde og flere omkomne.

Rundt 90 prosent av husene i området er ødelagt, ifølge lokale myndigheter.

– Redningsmannskapene jobber på spreng for å finne døde og skadde. Men vår hovedprioritet nå er å få fraktet skadde til sykehus, sa en talsmann for lokalmyndighetene etter tirsdagens skjelv.

Onsdag ettermiddag var det funnet 285 omkomne i Awaran-distriktet, mens i nabodistriktet Kech mistet 42 personer livet.

Leter etter sine kjære

Journalisten Mohammad Shabir forteller om kaotiske scener og hvordan overlevende nå graver lange rekker med graver for å begrave sine døde.

Han forteller også hvordan folk fortvilt graver gjennom ruinene av ødelagte hus med bare hendene eller med alt de kan bruke som graveredskap i forsøk på å finne sine savnede kjære.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ødelagte hus så langt øyet kan se, sier han til Reuters.

Tynt befolket område

Skjelvet hadde en styrke på 7,8 og rammet provinsen Baluchistan hardest. Også i provinshovedstaden Quetta førte skjelvet til store materielle ødeleggelser, men det er ikke meldt om mange omkomne eller skadde her.

Verst rammet ble Awaran-distriktet, som ligger ikke langt fra Iran. Over 60.000 mennesker bor i en radius på inntil 50 kilometer fra skjelvets episenter, ifølge FN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har vært travelt opptatt med redningsarbeidet hele natten, og vi frykter at vi vil finne flere døde under ruinene når dagslyset kommer, sa en annen talsmann for distriktsmyndighetene i Awaran tidlig onsdag morgen.

Distriktet er likevel et av de tynnest befolkede områdene i provinsen, noe som kan bidra til at dødstallene ikke blir så høye som når like kraftige jordskjelv har rammet Pakistan tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Merket langt borte

Rystelsene var tydelig merkbare både i den pakistanske havnebyen Karachi og i Indias hovedstad New Delhi, der flere bygninger ristet. Også så langt unna som Dubai merket folk skjelvet.

– Hver gang jeg kjenner rystelser fra jordskjelv, så kommer minnene fra jordskjelvet i 2005 i Kashmir strømmende på, sier Amjad Ali, IT-konsulent i Karachi. Sammen med flere kolleger var han rask med å komme seg ut av kontorbygningen han oppholdt seg i da skjelvet rammet.

I skjelvet i 2005, som hadde en stryke på 7,6, mistet 73.000 mennesker livet og over 1 million ble hjemløse.