Fire ukers varetekt for 61-åring i Kvæfjord

ÅSTED: En 13 år gammel jente ble i mandag knivstukket i magen på vei til Borkenes skole i Kvæfjord. (Foto: NTB scanpix)
ÅSTED: En 13 år gammel jente ble i mandag knivstukket i magen på vei til Borkenes skole i Kvæfjord. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 61 år gamle mannen som knivstakk en 13 år gammel jente i Kvæfjord mandag, er varetektsfengslet i fire uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke ilagt brev- og besøksforbud, og fengslingen er i tråd med påtalemyndighetens begjæring, opplyser stasjonssjef Geir Pedersen ved Harstad politistasjon til NTB.

Politiet begjærte ham varetektsfengslet fordi de mener det er fare for gjentakelse.

Før fengslingsmøtet sa mannens forsvarer, Alf M. Solvin, til NTB at hans klient vil samtykke til varetekt. Men forsvareren ville be om at 61-åringen får behandling og en nevropsykologisk undersøkelse.

– Han forstår hva han har gjort, men forstår ikke hvorfor. Han har ikke noe motiv. Det klikker vel for ham på ett eller annet vis. Han spør seg selv hvorfor han gjorde dette, sier Solvin.

Bakgrunn: Rektor hjalp knivsstukket jente

Dypt kutt

Det var mandag morgen at den 13 år gamle jenta ble stukket i magen med kniv på Borkenes kirkegård da hun var på vei til skolen. Under fengslingsmøtet i Harstad tirsdag kom det fram at hun fikk et 7 centimeter dypt kutt, som ifølge politiet kunne vært dødelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stasjonssjef Geir Pedersen sier det etter forholdene går bra med jenta og at hun vil bli skrevet ut fra sykehuset torsdag.

– Vi regner med å få snakke med henne fredag. Hun er så ung at vi må organisere dette som et dommeravhør i Trondenes tingrett her i Harstad, sier Pedersen.

Stelte grav

61-åringens forsvarer hadde en lang samtale med sin klient mandag kveld. Da fortalte mannen at han ikke husker detaljer om hva som skjedde da han helt uten motiv stakk kniven i magen på 13-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han går fra teltet sitt om morgenen, opp på kirkegården for å stelle gravene til faren og en søster. Med seg har han en kniv som han bruker til å skrape rent rundt gravene. Så setter han seg på en benk, og så skjer dette. Han unnskylder på ingen måte det han har gjort, men på et merkelig vis kan dette være et slags rop om hjelp som ender i en helt absurd hendelse, sier forsvareren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lang historie

Den siktede har de siste to månedene bodd i et telt i Kvæfjord. Han har en lang historie og har vært under kommunale tiltak siden han var en liten gutt.

– Han har vært ansett som harmløs og har ingen forhistorie på vold eller aggressivitet. Fra 2007 har han vært en tørrlagt alkoholiker. Mannen har levd under et enormt press, så skjer dette. Han beklager dette voldsomt, og er glad for at jenta ser ut til å være på bedringens vei, sier Alf M. Solvin til NTB.

– Aldri noe bråk

Inntrykket av 61-åringen som en utslått, men rolig mann bekreftes av daglig leder Tor Andreassen ved Varmestua i Harstad. Han viser til at 61-åringen har vært rusfri i mange år før han flyttet til en leilighet i nærheten av kirkegården i Kvæfjord.

– Vi kjenner ham som en harmløs og snill mann. En som ryddet opp etter seg og andre på Varmestua. Det var aldri noe bråk med ham, sier Andreassen til Harstad Tidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får oppfølging

Den lille bygda med 3.000 innbyggere er naturligvis rystet over den uforklarlige hendelsen. Kommunens kriseteam ble mobilisert, og da en ny skoledag startet tirsdag var det med ekstra voksenpersoner til stede med godt synlige refleksvester i skolegården.

– Vi er innstilt på at de som trenger hjelp og støtte skal få det og at det kan ta tid. Det er slikt som vanligvis ikke skjer i et lite samfunn som vårt, og som heller ikke skal skje, sier ordfører Torbjørn Larsen (Ap) til NTB.