Terroraksjonen i Nairobi inn i sin tredje natt

Kenyanske soldater står vakt. Foto: NTB scanpix
Kenyanske soldater står vakt. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terroraksjonen på kjøpesenteret Westgate i Nairobi som så langt har krevd minst seksti menneskeliv kan se ut til å gå mot en slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kenyas innenriksminister Joseph Ole Lenku sier til BBC at det neppe er flere gisler igjen i kjøpesenteret som har vært okkupert av terrorister siden lørdag.

Operasjonen nærmer seg slutten, opplyser Lenku, men aksjonen fortsetter videre mot natten for å fjerne terroristene som fortsatt er forskanset i bygningene.

Lenku utelukker heller ikke at noe folk fortsatt kan være gjemt i skap og på andre steder rundt på senteret.

Minister: – Situasjonen er under kontroll i Nairobi

Tilskuere kunne i flere timer mandag se svart røyk velte ut av taket på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Kenyanske sikkerhetsstyrker kjempet mot de væpnede angriperne inne på senteret i et forsøk på å avslutte terroraksjonen.

– Vi tror operasjonen vil være over snart, sa Lenku til reportere utenfor. Kjøpesenteret Westgate er populært blant velstående kenyanere og utlendinger i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kenyanske tjenestemenn opplyste at troppene deres hadde kontroll over alle etasjene i bygningskomplekset, men at de fortsatt kjempet mot gjenværende opprørere. Det kunne høres store eksplosjoner og intensiv skyting, melder nyhetsbyrået AFP.

Mange drepte

Røde Kors nedjusterte mandag antall døde til 62, sju færre enn tidligere oppgitt på grunn av dobbelttellinger. Antallet døde antas likevel å være langt høyere. En journalist som var inne på senteret lørdag fortalte om «hauger av kropper», melder nyhetsbyrået TT.

Blant de døde er det mange utlendinger. Så langt er det meldt om seks briter inkludert en britisk-australsk, to franske kvinner, to canadiere inkludert en diplomat, en kinesisk kvinne, to indere, en sørkoreaner, en sørafrikaner og en tysk kvinne blant de døde, ifølge deres myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ansatt ved kjøpesenteret, Zipporah Wanjiru, havnet midt i terrorangrepet, men overlevde ved å skjule seg under et bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De skjøt ukritisk, det var som i en film hvor du så folk bli sprayet ned med kuler, sier Wanjiru til AFP.

Les også: – Shabaab har mange rekrutter fra Skandinavia

Ytterligere over 60 personer var mandag fortsatt meldt savnet. Tallet skal omfatte både gisler, mulig drepte personer og andre som fortsatt gjemmer seg inne på senteret. Rundt 200 personer er også skadd, ifølge offentlige talspersoner. Hæren opplyser at minst 11 kenyanske soldater er såret i kampene.

Tre av angriperne drept og flere såret. Kenyansk politi opplyser at mer enn ti personer er pågrepet og skal avhøres.

Islamister tar på seg ansvaret

Den somaliske islamistgruppen al-Shabaab som er tilknyttet al-Qaida sier de står bak angrepet. Terroraksjonen startet lørdag da angriperne tok seg inn på senteret og fyrte av granater og automatvåpen blant personer på handletur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen for den kenyanske hæren, Julius Karangi sier angriperne har forskjellige nasjonaliteter.

– Dette er global terrorisme, sier Karangi.

Kenyas visepresident William Ruto, skulle nå egentlig vært til stede i en rettssak mot ham i Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Domstolen meldte imidlertid mandag at de utsetter rettssaken, slik at visepresidenten kan dra hjem og bistå i håndteringen av terrorangrepet.