Minister: – Situasjonen er under kontroll i Nairobi

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsstyrker har tatt kontroll over alle etasjene i det terrorrammede kjøpesenteret i Nairobi, ifølge Kenyas innenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge innenriksminister Joseph Ole Lenku er nesten alle gislene reddet ut, mens to gisseltakere ble drept da sikkerhetsstyrkene gikk til aksjon mot bygningen mandag.

– Vi har full kontroll over situasjonen, sa Lenku på en pressekonferanse. Han la til at sikkerhetsstyrkenes operasjon trolig vil være over i løpet av kort tid.

Angriperne kommer fra flere forskjellige land, ifølge Lenku. Han sa de «løper og gjemmer seg», men det skal ikke være noen mulige fluktruter bort fra den omringede bygningen. Røyken som har steget opp fra kjøpesenteret, stammer fra madrasser som terroristene satte fyr på i en matbutikk.

Les også: – Shabaab har mange rekrutter fra Skandinavia

– Gjennom taket

Pressekonferansen ble holdt kort tid etter at kenyanske sikkerhetsstyrker gikk til aksjon mot kjøpesenteret Westgate, som ble angrepet av den ytterliggående somaliske gruppa al-Shabaab lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forsøker å ta oss inn gjennom taket, sa en sikkerhetskilde, like etter at det ble meldt om flere kraftige eksplosjoner og skyting ved bygningen.

– Det er vi som har forårsaket eksplosjonen, sa kilden til nyhetsbyrået Reuters.

Kenyanske myndigheter ba deretter folk om ikke å oppholde seg i nærheten av kjøpesenteret.

– Hold dere helt unna Westgate-området. Operasjonene pågår fortsatt, het det i en Twitter-melding fra det nasjonale beredskapssenteret.'

Les også: Over 130 drept og savnet i terrorangrepet i Nairobi

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Global terrorisme

Også Kenyas politisjef David Kimaiyo opplyste at flere gisler var reddet ut av bygningen.

– Tomlene opp for vårt team, vi har akkurat klart å redde noen av gislene. Vi får et stadig større overtak på angriperne, meldte Kimaiyo på Twitter.

TV-bilder viste mandag formiddag at svart røyk steg opp fra området der gisseltakere hadde forskanset seg med et ukjent antall gisler. Samtidig løp soldater i kamuflasjeuniformer i området, tilsynelatende for å innta nye stillinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom 10 og 15 gisseltakere skal ha deltatt i aksjonen, og ifølge kenyanske myndigheter kommer gjerningsmennene fra «hele verden».

– Vi kjemper mot global terrorisme her, sier Julius Karangi, sjef for den kenyanske generalstaben.

En kilde i al-Shabaab hevdet tidligere mandag at ingen av gjerningsmennene kommer fra vestlige land. I helgen ble det imidlertid lagt ut en liste på Twitter over personer fra USA, Sverige og en rekke andre land som skal ha deltatt i aksjonen. Listen var angivelig offentliggjort av al-Shabaab.

Pressen flyttet

Flere pansrede kjøretøyer og ambulanser tok oppstilling ved kjøpesenteret, mens pressefolk ble flyttet slik at de ikke lenger kunne se bygningen.

Øyenvitner har tidligere opplyst at flere av angriperne hadde sprengstoff festet til kroppen. Det er blitt hevdet at noen av gisseltakerne er kvinner, men ifølge innenriksminister Joseph Ole Lenku stemmer ikke dette. Han hevder i stedet at noen av terroristene var utkledd som kvinner for å skape forvirring.

Det bekreftede antallet drepte i terroraksjonen ble mandag nedjustert til 63 fra 69 av Kenyas Røde Kors. Men mange mennesker er savnet, og myndighetene frykter at dødstallet igjen kan stige.