Kameraten rådet Sigrid-tiltalt til å «ta med seg beviset»

65-åringen som tidligere var en av to siktede i den såkalte Sigrid-saken, vitnet mandag i saken der en 38-åring nå er tiltalt.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
65-åringen som tidligere var en av to siktede i den såkalte Sigrid-saken, vitnet mandag i saken der en 38-åring nå er tiltalt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameraten og 38-åringen som er tiltalt i Sigrid-saken snakket om hvordan man best kunne kvitte seg med bevis etter en påkjørsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 65 år gamle mannen vedgikk i Oslo tingrett mandag at han rådet den 38 år gamle mannen som er tiltalt for å ha drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) til å «ta med seg beviset» etter en eventuell påkjørsel og så kvitte seg med det. Det var riktignok bare et av mange samtaleemner i de to imellom, og hadde ingen spesiell foranledning, ifølge 65-åringen. Aktors hensikt med å spørre om dette i retten mandag, var trolig å vise at 38-åringen ifølge tiltalte forsøkte å følge rådet.

– Vanligvis når noen kjører på noen, så stikker de av. Men da ligger jo bevisene igjen på gata. Det smarteste må være å ta med seg beviset, sa mannen.

Statsadvokat Nina Prebe reagerte med vantro da hun hørte svarene på sine egne spørsmål. 65-åringen fortalte at han syntes det ville være smart å dumpe et lik i Alnaelva, som renner ut i Oslofjorden, fordi det ville være som å putte det i vaskemaskinen, med tanke på forekomst av DNA-bevis og biologiske spor. Aller smartest ville det være å brenne liket i en forbrenningsovn, mente 65-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre meter til venstre for ham i rettssaken, satt foreldrene til Sigrid og hørte på, men uten å få svar på hva som skjedde natten datteren forsvant, hvordan hun ble bortført og til slutt drept.

Les også: Aktor mener fibre fra telt stammer fra Sigrid-transport

Mistenkte kameraten

Oslo tingrett tok mandag fatt på den andre uken av saken mot 38-åringen som er tiltalt for drapet på Sigrid. Indisierekken som ble lagt fram for retten i forrige uke, kan ha blitt ytterligere styrket ved den tekniske gjennomgangen av spor og skader på de to bilene 38-åringen disponerte rundt tidsrommet da Sigrid forsvant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktignok er det ikke gjort noen funn som hinsides tvil knytter 16-åringen til verken tiltaltes egen bil eller bilen aktor tror ble brukt til å frakte liket til stedet der det ble dumpet. Men etterforskere og eksperter redegjorde for funn som er sammenfallende med en teori om at jenta ble påkjørt av Citroënen, tatt med til låven på Bryn, utsatt for grov vold her før hun ble fraktet til funnstedet på Kolbotn i en Volkswagen Passat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

65-åringen hevdet i retten at han bet seg merke i de spesielle skadene på den grønne Citroënen til 38-åringen. Da han to dager etterpå leste i avisen om at skoene til jenta var funnet, begynte han å mistenke kameraten for å ha kjørt på henne. Det var sammenfallende med skadene på bilen, mente 65-åringen.

– Jeg ringte en kamerat og ba ham å sjekke på nettet om det hadde vært noen ulykker i Oslo. Men de meldte bare om en bortføring, sa han i retten.

Les også: Skadene på 38-åringens bil kan ha kommet fra påkjørsel

Ble selv siktet

Da liket av Sigrid ble funnet i en utilgjengelig skrent rett ved garasjen der de to kameratene pleide å mekke bil sammen, ble begge to siktet for drapet. Statsadvokaten endte med å ta ut tiltale mot 38-åringen, men valgte å henlegge saken mot 65-åringen på grunn av bevisets stilling.

– Som du kanskje vet, mener tiltalte at det er ikke han, men du som har med forsvinningen å gjøre. Hva er din kommentar til det, spurte Prebe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er sånn han er. Han skylder alltid på andre. Det gjorde han også i den andre saken, svarte 65-åringen med henvisning til en voldssak fra 2006.

Han erkjente at flere gjenstander som ble funnet på det innpakkede liket kan ha vært hans eiendeler, blant annet en lykt, pakkestropper, hydraulikkrør og et telt, men benektet kategorisk å ha noen som helst kjennskap til forsvinningen.

Hans rolle i saken vil trolig bli underlagt betydelig mer kritisk eksaminasjon tirsdag, når forsvareren, advokat John Christian Elden, slipper til.