– Shabaab har mange rekrutter fra Skandinavia

Kenyansk sikkerhetspersonell søker dekning utenfor kjøpesenteret Westgate. Foto: Scanpix/AP.
Kenyansk sikkerhetspersonell søker dekning utenfor kjøpesenteret Westgate. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det råder usikkerhet om angriperne i Kenya har bakgrunn fra vestlige land. Likevel er det sikkert at Shabaab-bevegelsen har vestlige rekrutter i sine rekker, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ytterliggående somaliske islamistigruppa al-Shabaab sier den står bak angrepet mot et kjøpesenter i Kenyas hovedstad Nairobi. 69 personer er drept og 63 savnet etter aksjonen, ifølge Røde Kors.

Abu Omar, som skal være en av lederne for den somaliske gruppa, sier til BBC at opplysningene om vestlige gjerningspersoner ikke stemmer.

– Det går noen rykter om amerikanske, britiske og andre utenlandske angripere. Jeg kan bekrefte at ingenting av dette er sant, sa Abu Omar mandag.

Søndag kveld ble det offentliggjort en liste på Twitter over folk som angivelig deltar i terroraksjonen. Listen skal ha blitt lagt ut av al-Shabaab, men Twitter-kontoen ble stengt kort tid senere.

På listen er det folk fra USA, Storbritannia, Canada, Syria, Somalia og Kenya. Én skal være finsk, mens to angivelig er bosatt i Sverige, ifølge avisa Dagens Nyheter.Les også: Over 130 drept og savnet i terrorangrepet i Nairobi

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rekrutterer bevisst fra Vesten

Forfatter Lars Akerhaug. Foto: Forlaget. Forfatter Lars Akerhaug. Foto: Forlaget.

Opplysningene er ikke bekreftet, men det er likevel sikkert at mange vestlige statsborgere er involvert i den al-Qaida-tilknyttede bevegelsen, mener forfatteren Lars Akerhaug. Han har skrevet boka «Norsk Jihad».

– Shabaab har bevisst rekruttert mange fra Vesten og Skandinavia. Det er flere somaliere med bakgrunn fra Sverige som har høye posisjoner i Shabaab-bevegelsen. Det er logisk at man bruker vestlige rekrutter til å gjennomføre slike angrep. De kan ha en sterkere motivasjon og kanskje lettere få tilgang til slike områder, sier Akerhaug til ABC Nyheter.

– De vestlige rekruttene er rekruttert ut fra en ideologisk overbevisning om at man kjemper en større kamp der Somalia-konflikten ses i sammenheng med et narrativ om at Vesten er i krig med Islam.

– I min bok omtaler jeg blant annet en person som var tiltalt i Sverige for å ha deltatt på terrortrening med Shabaab. Han ble frikjent for terrorplanlegging i Sverige. Han bor nå i Oslo, sier Akerhaug.

– Jeg har også opplysninger om at det finnes andre shabaabaktivister i det somaliske miljøet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Akerhaug tror ikke fokuset til det norske shabaabnettverket er på å gjennomføre aksjoner i Norge, men synes likevel det er bekymringsfullt at det finnes personer i Norge med tilknytning til en terrororganisasjon.

– Disse kan bidra både med rekruttering av norsk-somalisk ungdom og finansiering av terror i regionen, sier han.

Selv om Shabaab i utgangspunktet er en somalisk bevegelse har de fått et økende regionalt fokus. Angrepet i nabolandet Kenya er et eksempel på dette, mener forfatteren.

– Etter hvert som de har blitt svekket i Somalia har de også blitt mer ekstreme, sier Akerhaug.

«De unge»

Stig Jarle Hansen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap har forsket på bevegelsen. Al-Shabaab oppstod som et lite nettverk i Mogadishu rundt 2003, forteller han.

– Navnet betyr «de unge», og det var en god del afghanistanveteraner som var med. En del av disse hadde militærtrening utenfra, og ble viktige for shariadomstolene. Mogadishu var en lovløs by, og disse begynte å håndheve loven, sier Hansen til ABC Nyheter.

Al-Shabaab fikk en sterk rolle i shariadomstolene frem til Etiopia intervenerte i desember 2006. Da gikk bevegelsen under jorden, og ble veldig gode på internettkommunikasjon og mediehåndtering.

– De oppholdt seg på landsbygda der de tok vare på en del av utlendingene som hadde slåss for shariadomstolene. De innførte også selvmordsbombing til Somalia, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ren» Islam

I 2007 gjenoppstod Al-Shabaab som en geriljaorganisasjon med en radikal og internasjonalt orientert retorikk. Shabaab tok avstand fra shariaomstolene da de forsøkte å innføre samarbeid med grupper i Eritrea.

– Shabaab fokuserer i Somalia på at de er et alternativ til lovløsheten i overgangsregjeringen. De står for en «ren Islam» og «håndhever loven». De flagget også etiopiere som ikke-muslimer, og dette sammenfalt med nasjonalistiske skillelinjer der Etiopia ble betraktet som utenlandske okkupanter, sier forskeren.

Minst 69 mennesker er drept i terroraksjonen på kjøpesenteret i den kenyanske hovedstaden Nairobi.

Al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for angrepet. Flere gjerningsmenn og gisler befant seg fortsatt i bygningen mandag formiddag. Kenyanske og israelske styrker har gått til aksjon for å frigjøre gislene, og det ble mandag formiddag meldt om skyting og eksplosjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Angrepet blir gjennomført for å ramme Kenya, siden landet forårsaket nederlag for al-Shabaab internt i Somalia. Da Kenya gikk inn i 2011 førte det til at al-Shabaab fikk en vanskeligere rolle, med inntektstap og territorielle tap, sier Hansen.

– Det ville ikke overraske meg hvis enkelte av angriperne er somaliere med utenlandsk statsborgerskap. Slike rekrutter brukes aktivt i terrorangrep, og veldig mange av selvmordsbomberne til al-Shabaab har utenlandsk statsborgerskap. De er ikke like godt trent militært, og kan dermed ofres i slike aksjoner.

– Denne typen aksjoner har stort sett bare en utgang, mener forskeren.

Politiets sikkerhetstjeneste har ingen opplysninger om norske statsborgere blant angriperne.

– Vi har ingen grunn til å tro at det er nordmenn involvert i det som foregår i Kenya i dag, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til ABC Nyheter.