Rutinesvikt ved sykehus kan ha ført til to dødsfall

Kirurgene som opererte to eldre kvinner ved Kristansund sykehus, sjekket ikke hvilken medisin kvinnene brukte før inngrepene. Det kan ha vært årsak til at begge døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristiansund sjukehus innrømmer rutinesvikt etter at to eldre kvinner fra Nordmøre døde i forbindelse med operasjoner ved Kristiansund sjukehus tidligere i år.

Ved begge tilfellene glemte legene som utførte operasjonen, å sjekke sykdomshistorien og hvilke medisiner pasientene brukte før de startet med inngrepet, skriver NRK Møre og Romsdal.

– Vi gjorde ikke en god nok jobb

Den ene av kvinnene ble lagt inn på sykehuset i februar. Turnuslegen registrerte medisin og sykdomsbakgrunn ved innleggelsen, men teamet som utførte inngrepet på kvinnen, mottok aldri disse opplysningene.

Fagsjef i Helse Møre og Romsdal Odd Veddeng innrømmer at sykehuset i Kristiansund ikke har fulgt rutinene ved denne operasjonen, og han omtaler episoden som uheldig.

– I dette tilfellet ble det ved innkomst oppgitt en ny medisin som ikke var dokumentert forrige gang. Dette skulle personellet som utførte inngrepet ha fanget opp, og her må vi erkjenne at vi ikke gjorde en god nok jobb, sier Veddeng til NRK Møre og Romsdal.

Han legger til at det ikke er mulig å fastslå om rutinesvikten hadde innvirkning på dødsfallet.

Les også: Sykehus ba om lever, fikk nyre

Under politietterforskning

I det andre tilfellet skulle en kvinne i starten av 90-årene i sommer utføre et relativt ukomplisert inngrep, som endte med dødsfall for kvinnen.

Heller ikke her hadde kirurgene oversikt over medisin hun gikk på og hvilke sykdommer hun hadde.

Denne saken er nå under etterforskning fra politiet og Statens helsetilsyn etter at Kristiansund sjukehus selv meldte fra om et såkalt uventet dødsfall.

Les også: Saksøker sykehus etter tullefoto som ble tatt under operasjon

– Meget alvorlig svikt

Fungerende fylkeslege i Møre og Romsdal Cato Innerdal sier til NRK at det har vært mangelfulle rutiner eller svikt i rutinene når en ikke har oversikt over pasientens medisinering og annen helsemessig tilstand før operasjon.

– Når en lege ikke vet at en pasient står på for eksempel på blodfortynnende medisiner før et inngrep, så kan pasientens liv være i fare, sier Innerdal til NRK Møre og Romsdal.

Helse Møre og Romsdal har fått frist til 1. oktober med å gjøre rede for det første dødsfallet. Konklusjonen i etterforskningen av den andre saken er ennå ikke klar.

Personvernpolicy