Svensk rom-register blir politisk sak

Sveriges justisminister Beatrice Ask er innkalt til justiskomiteen i Riksdagen for å forklare seg om et register over romfolk. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / Scanpix
Sveriges justisminister Beatrice Ask er innkalt til justiskomiteen i Riksdagen for å forklare seg om et register over romfolk. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske justisministeren er innkalt til Riksdagen for å svare på spørsmål om politiets register over romfolk. Politiet i Skåne sier det ikke er et register, men en «analysefil».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ulovlig. Det er forbudt ifølge svensk grunnlov å opprette registre på etnisk grunnlag. Dessuten strider det trolig med Europakonvensjonen. Det er uakseptabelt og må opphøre, sier sosialdemokraten Morgan Johansson, som er leder for justiskomiteen i Riksdagen til TT.

Han sier det må undersøkes om det finnes lignende registre hos andre politimyndigheter, og man må finne ut på hvilket nivå ansvaret ligger.

Justisminister Beatrice Ask fra Moderaterna er innkalt til komiteen av Miljöpartiet for å forklare seg om saken. Vänsterpartiet kaller det hele en skandale.

Ask reagerer selv kraftig på opplysningene.

– Da jeg leste avisen i morges ble jeg både sint og opprørt og tok naturligvis straks kontakt med mine medarbeidere for at vi skal få i gang arbeidet med det som er sant og ikke sant i dette, sier hun til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier politiet har startet en internutredning.

Slektstre

Registeret er et slags slektstre over romfolk, med personnummer og adresser og baserer seg på etnisitet, ikke kriminell virksomhet, ifølge Dagens Nyheter (DN). Mange av personene i databasen er ustraffet, og over 1.000 av dem er barn.

Jurister avisen har snakket med, mener databasen med totalt 4.029 personer bryter mot flere lover, blant annet politidataloven. Registeret skal finnes i en mappe merket «Kringresande» (Omreisende) i datasystemet hos politiet i Skåne

Ifølge DN er registeret opprettet av politiet i Lund, men rikspolitiet i Stokholm og andre skal også ha tilgang til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er «kringresande» en omskrivning for rom, og i så fall en registrering på grunn av etnisk opprinnelse? Det er forbudt å registrere på det grunnlaget, sier grunnlovsekspert Johan Hirschfeldt til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør Bjørn Erik Thon sier Datatilsynet ville ha reagert veldig sterkt dersom noe slikt register hadde blitt oppdaget i Norge, men legger til:

– Jeg har såpass tillit til politiet i Norge at jeg ikke tror de ville gjort noe som dette.

«Analysefil»

Skåne-politiets pressemedarbeider Lars Förstell bekreftet mandag formiddag at politiet har laget en oversikt over romfolk. Men litt senere hevder han at dette er en «analysefil» og ikke et register.

– En analysefil kan inneholde informasjon om mennesker som ikke er mistenkt for lovbrudd. Nytten av dette er å finne koblinger mellom personer for å se om det kan finnes forklaringer på at man begår lovbrudd, sier Förstell til Dagens Nyheter , som først brakte nyheten om registeret.

– Skremmende

Erland Kaldaras i Romska kulturforeningen i Malmö sier de har bedt om et møte med justisministeren for å få en forklaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min første reaksjon er at dette er veldig ubehagelig og skremmende, det er små barn i dette registeret. Og det går så langt tilbake, jeg har slektninger som alt er gått bort, som er med, sier han til TT.

Kaldaras påpeker at de ikke vet hva som er hensikten med registeret.

Datafilen DN har fått tilgang til, ble opprettet så sent som i mai 2012, men opplysningene der antas være eldre. Ifølge avisa tas opplysningene i bruk i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor registrerer politiet romfolk? Det er rasistisk. Det er ubehagelig at mine barn fins der, sier Sandra Håkansson, som finner hele familien sin i registeret.

Les også: Fire funnet skyldig i drap på romfolk i Ungarn

Datatilsynet tror ikke norsk politi registrerer romfolk

– Dette er kraftig kost. Dette er jo helt åpenbart ulovlig etter norsk regelverk, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon om det svenske politiregisteret over romfolk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at etnisk opprinnelse er personopplysninger man ikke kan registrere.

– Dette er noe vi ville ha reagert veldig sterkt på om det hadde kommet her i Norge, sier Thon til NTB.

Han sier imidlertid at han ikke har noen mistanke om at noe slikt skjer her i landet.

– Jeg har såpass tillit til politiet i Norge at jeg ikke tror de ville gjort noe som dette, sier han.

Han tror heller ikke at norsk politi har hatt tilgang til det svenske registeret, selv om også norsk politi har hatt oppmerksomheten rettet mot kriminalitet blant omreisende folk.

Thon sier det ikke er noe i veien for at politiet kan lage registre over folk de mistenker er med i et kriminelt nettverk, men man skal ikke registreres fordi man har en etnisk opprinnelse.

– Det er der den store forskjellen går, og det må sitte i ryggmargen til politiet, sier Thon.

At det ifølge Dagens Nyheter skal være over 1.000 barn i registeret, omtaler han som «svært oppsiktsvekkende».

– Det må ha kortsluttet helt for de politifolkene, sier han.