Svært spennende stemmetelling i Tyskland

Angela Merkel har styrt konservative CDU til ny valgseier, ifølge valgdagsmålingene og prognosene. Foto: Kai Pfaffenbach (Reuters)
Angela Merkel har styrt konservative CDU til ny valgseier, ifølge valgdagsmålingene og prognosene. Foto: Kai Pfaffenbach (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en knallsterk valgseier kommer Angela Merkel til å holde stram kurs i Tyskland. Men hvem hun får med i regjeringsbåten, er uklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stemningen sto i taket hos Merkels CDU og søsterpartiet CSU søndag kveld. Først gode valgdagsmålinger på over 40 prosent, så prognoser som ga håp om at de kunne få flertall alene.

– Det er et fantastisk resultat, erklærte Merkel.

Men jubelen var usikker, for senere prognoser viste noen mandater i manko. Samtidig lå regjeringspartnerne i FDP under sperregrensen.

Les også: Tyskerne spent på hvilken regjering de får

– Det er for tidlig å si hva vi gjør nå. Jeg lover å håndtere dette ansvarlig og nøye. Men i kveld kan vi uansett feire, sa Merkel og lovet «fire nye gode år» for Tyskland.

(Klikk på grafikken for større versjon)(Klikk på grafikken for større versjon)

I en TV-sendt partilederutspørring senere på kvelden gjorde hun det klart at hun ikke ønsker noen mindretallsregjering.

Fjellstøtt

Det knyttet seg egentlig aldri noen spenning til om svært populære Merkel, med tilnavnet «Mutti», kom til å vinne. Spenningen gjaldt heller hvilken regjering tyskerne nå vil få.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Merkels sosialdemokratiske rivaler i SPD lå an til rundt 26 prosent og klatret med det noen få prosentpoeng fra katastrofevalget i 2009.

Dersom FDP faller ut av Forbundsdagen, er en storkoalisjon med SPD det mest sannsynlige utfallet, tror generalsekretær Kate Hansen Bundt i Den Norske Atlanterhavskomite. Merkel holdt søndag også døren åpen for De grønne.

Men SPD-leder Peer Steinbrück er ingen villig partner, og det blir uansett ikke noe regjeringsekteskap tuftet på kjærlighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ballen ligger hos Merkel. Hun må finne et flertall, sa en slagen Steinbrück søndag kveld etter å ha utelukket at han ønsker å være minister under Merkel igjen.

Les også: Forbes: Merkel fortsatt verdens mektigste kvinne

Solberg imponert

– Det at Angela Merkel vinner sitt tredje valg, med sitt beste resultat, er intet annet enn imponerende, sier den norske valgvinneren Erna Solberg (H) til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener Norge har mye å lære av Tyskland.

– Angela Merkel og Tyskland har spilt en avgjørende rolle i arbeidet for å styre EU ut av eurokrisen. Situasjonen i Europa fremstår som langt mer stabilisert enn bare for et år siden, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Også EU-president Herman Van Rompuy gratulerer Merkel. Han håper på en tysk regjering som fortsatt arbeider for et «fremgangsrikt Europa»,

Bra for Europa

For Europa og det europeiske prosjektet er det en god ting at Merkel forsetter som Tysklands regjeringssjef, mener sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Den tyske statsministerens svar på krisen har hele tiden vært at vi trenger mer, ikke mindre samarbeid i Europa, sier Dørum.

– Dersom Tyskland hadde vært ledet av en person som ikke hadde sett nødvendigheten av dette, ville krisen de siste årene ha vært mye verre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Euroskeptikere

Det knyttet seg også spenning til protestpartiet Alternativ for Tyskland. Partiet, som er tuftet på motstand mot euroen, kjempet søndag for å komme over sperregrensen.

Det gjør de på bekostning av fridemokratene i FDP, som er den store taperen etter å ha vært høyt oppe med nesten 15 prosent for fire år siden. Men siden har partiet stått i skyggen av Merkel i regjering.

– Det er det verste resultatet vi noen gang har fått, innrømmer førstekandidat Rainer Brüderle.