Sørpe med konsekvenser

DÅRLIGE LEVEKÅR: Isbjørnen er blant dyreartene som er truet om polisen forsvinner. Foto: Foto: Morten Løberg (NTB scanpix)

Ismengden i Arktis påvirker hele verdens klima. Og vi går en lummer fremtid i møte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arktiske fakta
* Arktis omfatter hav- og landområdene innenfor polarsirkelen. Russland, Alaska, Canada, Grønland/Danmark, Island, Norge, Sverige og Finland ligger innenfor den arktiske grensen. Nord for fastlandet ligger Polhavet som er dekket av fast is.


* I september 2012 dekket den arktiske sjøisen 3,4 millioner kvadratkilometer. Dette er godt under halvparten av utbredelsen på samme årstid i 1979.

* Fra 1979 til 2005 har minimum isutbredelse i Arktis minket med 11,5 prosent per tiår.

* Forskere fra Australian National University og British Antarctic Survey har funnet data fra iskjernen som viser at issmeltingen om sommeren de siste 50 årene har vært ti ganger mer intens enn den var for 600 år siden.

* Arktis ansees å være «isfritt» når isen dekker under 1 millioner kvadratkilometer. Isen vil da være tynn, oppbrutt og sørpete.

Isfrie konsekvenser

* Hyppigere ekstreme værhendelser. Nye områder vil bli utsatt for flom, skred og ras. For eksempel vil Vestlandet antakelig få 20 prosent mer nedbør om høsten, mens det i Øst-Norge kan komme 20 prosent mer nedbør om vinteren. Vi vil få høyere temperaturer, særlig om vinteren og i Nord-Norge, og hyppigere og kraftigere stormer, særlig ved Møre og Trøndelag

* På grunn av isbresmelting vil havnivåene stige. I Oslo antas for eksempel havet å stige med 41 centimeter, og i Bergen med 73 centimeter innen år 2100.

* Tregrensen vil bevege seg både nordover og høyere, og skog vil erstatte store deler av det som nå er tundra.

* Insektsangrep og skogbranner kommer sannsynligvis til å øke i hyppighet, alvorlighet og varighet.

* Redusert mengde havis vil drastisk redusere leveområdet for isbjørn og sel som lever på is, samt noen sjøfugler. Flere arter trues av utryddelse.

* Reinsdyr, fjellrev og andre landdyr kan bli mer stresset når klimaendringene endrer tilgangen til matressurser, yngleplasser og trekkruter.

* Flere dyrearter vil bevege seg nordover både på land og i havet, noe som fører nye arter inn i Arktis. Dette vil igjen ha følger for artene som lever i Arktis.

* Med nye arter vil dyresykdommer som kan overføres til mennesker, som vestnilfeber, sannsynligvis kunne utgjøre en økt helserisiko.

* Der jordsmonnet egner seg, vil jordbruket ha potensial til å utvide seg nordover på grunn av lengre og varmere vekstsesong. Økt hyppighet av vintertemperaturer rundt null grader vil øke faren for vinterskader i jordbruket.

(Kilder: CICERO og Norsk Polarinstitutt)

Etter en lang solfylt sommer er ismengden i Arktis på årets laveste nå i september. Og i løpet av de neste 30-40 årene kan Arktis bli helt fri for is sommerstid.

– Sommerisen i Arktis kommer utvilsomt til å forsvinne hvis vi ikke reduserer de forurensende utslippene våre. Det er ikke et spørsmål om, men når, og antakelig skjer det en gang mellom år 2030 og 2050, mener forsker ved CICERO Senter for klimaforskning, Bjørn Hallvard Samset.

Forurensing gir global oppvarming, og i Arktis blir det fortere varmt enn andre steder på kloden. I Arktis har nemlig issmeltingen en akselererende effekt: Jo mindre lysreflekterende hvit is, desto mer varmeopptakende mørkt vann som setter fart i videre issmelting. Mesteparten av isen i Arktis flyter dessuten på hav, og den selvforsterkende effekten blir derfor større her enn i Antarktis, hvor isen stort sett ligger på fastland.

– På grunn av mørketida og vinterens mangel på varmende solstråler, vil imidlertid Arktis fortsatt fryse vinterstid. Men selv om det «bare» er sommerisen som forsvinner, vil det få store konsekvenser i nordområdene, fastslår Samset.

– Og for hele verden på sikt.

Les også: Klimaforskere og byråkraterskal gå i klinsj i Stockholm

Store konsekvenser

Et isfritt Arktis vil påvirke oss alle. Været blir generelt varmere og våtere, og som en konsekvens vil vi oppleve mer ekstremvær og flere naturkatastrofer.

– Issmeltingen får selvsagt store konsekvenser lokalt i Arktis. Blant annet vil dyrelivet påvirkes.Men den minkende isen vil også virke inn på mer globale forhold, nemlig de to sirkulasjonene som styrer klimaet på jorda – atmosfæren og havstrømmene, opplyser Bjørn Hallvard Samset.

Isen i Arktis påvirker blant annet Golfstrømmen – en viktig del av «motoren» i verdenshavene. Issmeltingen vil videre ha innvirkning på de polare jetstrømmene, eller «vandrende lavtrykk», som dannes der kald polarluft møter varmere luftlag. Et varmere Arktis vil gi svakere jetstrømmer og mer «låste» værsystemer, noe som betyr økt risiko for langvarige regn- og tørkeperioder.

– Til sammen vil dette gi oss her nord varmere vintre og mer ekstremvær med stormer, flom og ras, mens andre deler av verden kan oppleve hetebølger og tørke, oppsummerer Samset.

– Og dette vil få store kostnader.

Les også: Arktis er hjem for 21.000 arter – se noen av dem

Økonomiske utsikter

Både privatpersoner og offentlige instanser vil påvirkes økonomisk av den arktiske issmeltingen. De endrede værforholdene vil stille større krav til alt fra hus og bygninger til veier og drikkevannsanlegg, og både forberedelser og mulige ødeleggelser vil ha store kostnader. Det finnes imidlertid også noen økonomiske fordeler ved et isfritt Arktis, som åpning av nye områder for oljeboring, shippingruter og utvidet fiskerinæring.

– Skipsfart gjennom Arktis vil redusere avstanden mellom asiatiske og europeiske havner, noe som både sparer tid og kostnader. I tillegg gir det lavere klimagassutslipp fra skipstransporten. Men lokalt i Arktis vil ikke dette være særlig heldig. Her vil det gi lokal forurensing, og muligens bidra til å akselerere issmeltingen enda mer, påpeker Bjørn Hallvard Samset.

Global beredskap

Per i dag er isvolumet i Arktis redusert med minst to tredjedeler bare siden 1979. Årets ismengde er likevel større enn fjorårets, men ifølge Jan-Gunnar Winther, direktør Norsk Polarinstitutt, er dette grunnet naturlige værmessige svingninger.

– Man kan ikke sammenligne bare to år i en klimasammenheng, det vil ikke gi pålitelige svar. Både forskning og ny kunnskap sementerer det vi har sett lenge, nemlig at sommerisen i Arktis minker, og at det har store langtrekkende effekter, understreker han.

I slutten av september kommer den første av tre rapporter fra FNs klimapanel, og her vil nordområdene få stor oppmerksomhet. Verken mennesker eller natur er nemlig utsatt for større endringer i moderne tid enn dem vi nå ser i Arktis.

– Issmeltingen i nord skyldes i hovedsak menneskeskapt global oppvarming, og effekten av tidligere utslipp vil virke i lang tid fremover. Økosystemet tilpasser seg endringer, i større eller mindre grad. Noen arter vil komme bedre ut av det, mens andre, som isbjørnen, vil være truet, sier Winther.

Han påpeker at virkningene av gårsdagens utslipp ikke er et argument for å la være å gjøre noe.

– Ved å redusere utslippene kan vi redusere den globale oppvarmingen, og dermed issmeltingen i Arktis. Slik kan skadeomfanget bli mindre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene02:07 Tog med 115 om bord kjørte inn i snøskred på Bergensbanen02:05 AP: Sanders vinner nominasjonsvalget i Nevada01:01 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye koronaviruset00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:10 Over 70 virussmittede i Italia00:08 Brann på Gran Canaria23:17 Hovland avsluttet forrykende til ledelse: – Seier ville vært utrolig23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder
Siste nytt
02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene02:07NorgeTog med 115 om bord kjørte inn i snøskred på Bergensbanen02:05VerdenAP: Sanders vinner nominasjonsvalget i Nevada01:01VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye koronaviruset00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:10VerdenOver 70 virussmittede i Italia00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:17SportHovland avsluttet forrykende til ledelse: – Seier ville vært utrolig23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia01:54PolitikkMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus