Valgforskere: Innvandringsutspill kan ødelegge

Christian Tybring-Gjedde har skapt rabalder etter sine innvandringsutspill. Her fra en appell i Spikersuppa i Oslo i august. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Christian Tybring-Gjedde har skapt rabalder etter sine innvandringsutspill. Her fra en appell i Spikersuppa i Oslo i august. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utspillene fra Frps Christian Tybring-Gjedde og Carl I. Hagen kan skape problemer for regjeringsforhandlingene, tror valgforskere og politiske eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis alle fire partiene skal bli med, er innvandringssaken en veldig kinkig sak. For oss utenforstående er det nesten umulig å se hvordan partiene kan bli enige, og de må svelge noen kameler, sier valgforsker Johannes Bergh til Dagbladet.

Tybring-Gjedde har måttet tåle mye kritikk de siste dagene for sine utspill i Aftenposten, der han blant annet sier at ordet snikislamisering er et godt ord. Han sa også at han mener dagens innvandringspolitikk ødelegger norsk kultur, og at han ikke har samvittighet til å se på at denne utviklingen fortsetter.

Les også: Regjeringen vil øke antallet kvoteflyktninger

Problemer

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen rykket fredag ut og ga partikollegaen sin fulle støtte.

– Jeg deler i hovedsak synspunktene til Christian Tybring-Gjedde, og synes Venstre og KrF nå snart må begynne å forholde seg til de utfordringer som den meget betydelige innvandringen fra Asia og Afrika medfører for det norske samfunn, sa Hagen til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både i KrF og Venstre har reaksjonene på Tybring-Gjeddes uttalelser vært sterke. Valgforsker Frank Aarebrot sier til Dagbladet at de kan skape problemer for regjeringssonderingene dersom verken Siv Jensen eller Erna Solberg stopper ham.

– Problemet er at Siv Jensen ikke tør å ta et oppgjør med ham, sier Aarebrot.

Les mer: Hagen støtter Tybring-Gjedde

Utenfor

Terje Knudsen ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen mener Tybring-Gjeddes uttalelser kan være skadelige og at han kan snakke Venstre og KrF ut av regjeringsprosjektet.

– Ja. Men da snakker vi i så fall om en regjering som Høyre ikke vil ha. Da tror jeg Høyre heller vil vende seg mot Venstre og KrF, slik at Frp blir stående utenfor, sier Knudsen.

En undersøkelse som Dagbladet har gjennomført blant Høyres medlemmer og tillitsvalgte, viser imidlertid at mange åpner for at Frp får innflytelse på den nye regjeringens asyl- og innvandringspolitikk.

31,1 prosent av dem som har besvart avisas rundspørring, mener Frp bør få stort gjennomslag, mens 63,2 mener Frp «i noen grad» må få det.