Tre fra POD i utvalget som laget Politianalysen

POD-sjef vil legge ned 144 lensmannskontor

En politianalyse anbefaler å redusere antallet politi- og lensmannskontor fra 354 til 210 – samt antall politidistrikt fra 27 til seks. Direktør Odd Reidar Humlegård i Politidirektoratet (POD) har selv sittet i utvalget, som foreslår både en kvalitets- og strukturreform i norsk politi. Foto: NTB scanpix.
En politianalyse anbefaler å redusere antallet politi- og lensmannskontor fra 354 til 210 – samt antall politidistrikt fra 27 til seks. Direktør Odd Reidar Humlegård i Politidirektoratet (POD) har selv sittet i utvalget, som foreslår både en kvalitets- og strukturreform i norsk politi. Foto: NTB scanpix.

En foreslått nedleggelse av 144 politi- og lensmannskontor bekymrer justisminister Grete Faremo, Høyre-leder Erna Solberg og Politiets Fellesforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTVALGETS FORESLÅTTE DISTRIKTER
NORD: Finnmark, Troms og Nordland

MIDT: Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal
VEST: Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland
SØR: Agder-fylkene, Telemark, Buskerud og Vestfold
ØST: Akershus, Oppland, Hedmark, Østfold
STOR-OSLO: Oslo, Asker og Bærum

POLITIANALYSEN

• Skal danne grunnlaget for en langsiktig plan for politi- og lensmannsetaten. Har vurdert ressursbruk, prioriteringer, kompetanse, ledelse og organisering for å peke på forbedringspunkter og bedre ressursbruk.

• Mens Sønderland- og Gjørv-rapporten tok for seg politiets håndtering av 22. juliterroren, er Politianalysen en mer helhetlig gjennomgang av politiets virksomhet. PA har høringsfrist 1. oktober. De 35 etatene underlagt POD hadde frist 9. september. De er nå til vurdering hos Politidirektoratet (POD).

Det er utvalget som har lagt frem Politianalysen (PA) som anbefaler å redusere antallet politi- og lensmannskontor fra 354 til 210 – samt antall politidistrikt fra 27 til seks. Direktør Odd Reidar Humlegård i Politidirektoratet (POD) har selv sittet i utvalget, som foreslår både en kvalitets- og strukturreform i norsk politi.

– Utvalget mener vi får et sterkt nærpoliti ved å redusere antall lensmannskontorer med 40 prosent. At vi bør ha færre kontorer og flere patruljer. Det rokker kanskje ved oppfatningen mange av oss har av hva som skaper trygghet, sa justis- og beredskapsminister Grete Faremo da hun fikk overrakt Politianalysen, som nå er ute på høring med frist 1. oktober.

– Tilstedeværelse viktigst

I går var Politianalysen tema da ledelsen i Politiets Fellesforbund (PF) hadde møte. Leder Sigve Bolstad sier til ABC Nyheter at de er bekymret.

– Politiet er til for publikum, ikke oss selv. De krav det stiller til politiets tilstedeværelse og robusthet må være det viktigste, og veie mye mer enn strukturelle endringer, sier Bolstad.

Les også: Politimester: – Provosert av «kronprinskrise»

Forbundet frykter både tilliten og troverdigheten til politiet vil svekkes om de ikke er til stede i lokalsamfunnene – men blir sentralisert på større steder. Mens utvalget mener en reorganisering vil gi dem økt politikraft tilsvarende 1,6 milliarder kroner årlig.

– Vi må ikke bli et hendelsespoliti som kun kommer til deler av landet når det har skjedd noe alvorlig. Da blir det noe militant og krigersk over det, sier Sigve Bolstad, og legger til at de ikke er så opptatt av antallet politidistrikter.

– Bor du i Oslo og har et innbrudd klokken tre om natten, er du ikke opptatt av om politimesteren sitter i Tønsberg, Oslo eller Sarpsborg. Du er opptatt av om politiet kommer. Der har vi fokus, poengterer Bolstad.

Les også: Odd Reidar Humlegård blir politidirektør

Møter med Faremo

Forbundsledelsen mener i likhet med flere av landets politimestre at Politianalysen har flere svakheter. Kjerneverdiene er nemlig ikke målbare.

– Den største kritikken er at de myke verdiene – som går på det forebyggende og proaktive politiarbeidet – ikke kommer frem, sier Bolstad.

– På sikt vil fravær av politi være uheldig. Det viser også forskning. Vi setter publikum fremst, og advarer på det sterkeste mot en sånn utvikling. Dette er i altfor liten grad belyst i i PA, og det er en svakhet. Vi er ikke overbevist om at nærheten og kontakten med publikum blir styrket, sier Sigve Bolstad.

Les også: Etablerer ny avdeling for beredskap

Han sier dette har vært tema i flere møter PF har hatt med justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

– PF er enige med Grete Faremo, som har påpekt dette. Vi har også snakket med Erna Solberg, som kan bli den neste statsministeren. Alle vi har snakket med har påpekt det samme, sier Sigve Bolstad.

POD-ansatte bak forslaget

Politimester Torbjørn Aas i Vestfinnmark Politidistrikt setter i sin høringsuttalelse spørsmålstegn ved høringsprosessens troverdighet, fordi «deltagere som selv satt i politianalyseutvalget, i ettertid innehar sentrale roller i den videre saksbehandling av politianalysen i politiet. De har, naturlig nok, sterk forankring til analysens vurderinger og konklusjoner», skriver Torbjørn Aas.

Politiforbundsleder Sigve Bolstad mener Humlegård & Co. må trå varsomt og lytte til hva folk sier. Foto: NTB scanpix.Politiforbundsleder Sigve Bolstad mener Humlegård & Co. må trå varsomt og lytte til hva folk sier. Foto: NTB scanpix.

Medlemmene han sikter til er POD-sjef Odd Reidar Humlegård, Frede Hermansen og tidligere skattedirektør Svein Ragnar Kristensen.

De to sistnevnte har etter utvalgsdeltagelsen blitt ansatt i POD i avdelingen for etatsledelse og virksomhetsutvikling.

Hermansen skal «lede den strategiske planleggingen og implementeringen av endringene i politi- og lensmannsetaten. Enkelt sagt skal han ta oss fra Politianalysen og endringsprogrammet, lage en strategisk portefølje og bygge den "store kloke planen"», skriver Norges Politilederlag.

Politiforbundsleder Sigve Bolstad mener Humlegård & Co. må trå varsomt og lytte til hva folk sier.

– Torbjørn Aas har noen viktige påpekninger. Man må være ekstra varsom når man tross alt har sittet i Politianalysen, sier Sigve Bolstad.

Torbjørn Aas vil ikke kommentere sin høringsuttalelse til ABC Nyheter. Men mandag får han trolig rikelig anledning. Da har Odd Reidar Humlegård kalt alle landets politmestre inn til møte. Trolig blir det som skal være politiets endelige høringssvar - som skal være basert på uttalelsene til 27 politmestre og særorganene - da presentert.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45 Klæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31 Tysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04 Mann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55 Dagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46 Rapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18 LO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03 Medier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38 Fire døde i flystyrt i Australia03:37 Flere virussmittede i Sør-Korea03:30 Passasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03 Innbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02 Amerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32 Unicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02 Nesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00 Over 2.000 døde i virusepidemi01:32 Elton John avlyser i New Zealand, men lover å komme tilbake01:25 Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19 Apples virusfrykt ga børsnedgang01:11 Casper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25 Extra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58 Saúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43 Kavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15 Svekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen13:00 Ønsker felles regelverk for elsparkesykler12:59 EU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51 Skadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30 Slik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30 Norsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28 Skoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28 Hemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27 Bloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27 Jærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11 Råkjør venter «sliten» Ødegaard10:32 Ingen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er igjen fullt operativt10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Stengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv
Siste nytt
08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59VerdenButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45SportKlæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31SportTysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04NorgeMann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55NorgeDagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenIsrael skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46VerdenRapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18NorgeLO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03VerdenMedier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38VerdenFire døde i flystyrt i Australia03:37VerdenFlere virussmittede i Sør-Korea03:30VerdenPassasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03NorgeInnbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02VerdenAmerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32NorgeUnicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02NorgeNesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00VerdenOver 2.000 døde i virusepidemi01:32VerdenElton John avlyser i New Zealand, men lover å komme tilbake01:25NorgeLokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19VerdenApples virusfrykt ga børsnedgang01:11SportCasper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25NorgeExtra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58SportSaúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43VerdenKavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15KulturSvekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55NorgeRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen13:00NorgeØnsker felles regelverk for elsparkesykler12:59PengerEU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51SportSkadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30NorgeSlik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30SportNorsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28NorgeSkoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28PolitikkHemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27PolitikkBloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27NorgeJærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11SportRåkjør venter «sliten» Ødegaard10:32SportIngen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er igjen fullt operativt10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeStengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus