Retten på befaring i tonnevis av skrot

Den tiltalte sunnmøringen før befaringen ved låven og Nils Hansens vei i Oslo fredag ettermiddag. Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet i et skogholt i september 2012. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
Den tiltalte sunnmøringen før befaringen ved låven og Nils Hansens vei i Oslo fredag ettermiddag. Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet i et skogholt i september 2012. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettens befaring i Sigrid-saken fredag viste hvorfor etterforskningen av drapet på 16-åringen har vært blant de største i norsk kriminalhistorie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha satt retten utenfor barnehagen på Østensjø der Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant natt til 5. august i fjor, reiste rettens medlemmer med dommere, advokater og den tiltalte videre til den store trebygningen på Bryn fredag morgen. Etter en grundig omvisning av politiets teknikere som har tilbrakt nærmere tre uker i lageret, ble befaringen avsluttet på verkstedtomta i Kolbotn hvor Sigrid ble funnet drept og pakket inn 3. september i fjor, etter å ha vært savnet i fire uker.

Mørkt og rotete

Utstyrt med lommelykter ble de og medfølgende presse advart om at det var mange ting og lett å snuble inne i den store, mørke trebygningen ved Alnaelva, en vernet gammel teglstensfabrikk som ble lagt ned på 1960-tallet. Den tiltalte 38-åringen har forklart i retten at han i en toårsperiode bodde i en campingvogn som står innerst i den 60 meter lange bygningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Der, i mørket bak tonnevis med skrot, bildeler, plastemballasje og gamle arkivskap, mener påtalemyndigheten at Sigrid ble utsatt for vold og drept.

Les også: Sigrid-saken: Ankom barnehagen i håndjern

Ved campingvogna ble rettens medlemmer i små grupper tatt inn og vist sporene av blodsprut som fremdeles er synlige. Etterpå gikk de inn i den gamle ovnen der teglsteinene en gang ble brent. Der ble de vist stedet hvor bunnplaten fra senga i campingvogna ble funnet. På denne platen fant etterforskerne spor av blod.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ville et utrent øye se blodet på plata, spurte dommer Ingman Nestor Nilsen.

– Nei, svarte politioverbetjent Arvid Bjelkåsen, som fortalte at det var en politihund som markerte på plata.

Rotete verksted

Den tiltalte holdt seg i bakgrunnen sammen med to uniformerte polititjenestemenn. Bare en gang ba han om ordet. Han ville gjerne presisere at området rundt campingvogna var mye uryddigere da han bodde der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke i bunnen av skrenten ved Tømteveien i Kolbotn hvor bylten med Sigrid inni ble funnet, viste 38-åringen synlige tegn til å reagere. Tvert imot virket han mer avslappet enn da han ble kryssforhørt i retten. Helt på slutten av befaringen pratet han også med de to sakkyndige Kjersti Narud og Anne Lill Ørbeck som var med.

Les også: – Føler en viss skyld for Sigrids død

Da politiet porten åpnet verkstedet til 65-åringen som tidligere var medsiktet i saken, like ved stedet der Sigrid ble funnet, åpenbart det seg samme type oppsamlet rot som i bygningen på Bryn. Tusenvis av gjenstander fylte rommet i et tilsynelatende uorganisert kaos. Mange var pakket i gjennomsiktige plastposer av politietterforskerne.

– Vi snakker om over 1.000 sporprøver til sammen bare i den delen av etterforskningen som er gjort i Follo, sier politiførstebetjent Ole Morten Størseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trillet utfor

I skogen der Sigrid ble funnet, redegjorde Størseth om omstendighetene rundt funnet og hvordan politiet tror 16-åringen havnet akkurat der. Det er to mulige veier inn til funnstedet. Den ene går inn i skogen fra hovedveien på nedsiden. Alternativt kan hun ha blitt kastet utfor skrenten ved verkstedet til 65-åringen.

– Den mest sannsynlige muligheten er at innpakningen er trillet ned skrenten – en om lag 5 meter lang skråning, og ned på en hylle. Derfra er det et 6 meter langt stup ned til funnstedet. Det er det vi anser som mest trolig, sa Størseth til retten.

Litt bortenfor bylten med kroppen fant de også Sigrids husnøkkel i skogbunnen.