Skrinlegger Mongstad-planer

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpner  i 2012 teknologisenteret på Mongstad, bak til venstre står olje og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpner i 2012 teknologisenteret på Mongstad, bak til venstre står olje og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier arbeidet med å bygge fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad skal avsluttes 1. januar 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men vi har som målsetting å få på plass et fullskalaanlegg for CO2-rensing innen 2020, fastholdt Borten Moe.

Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad i Nordhordland ble av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i hans nyttårstale i 2007 utpekt som den rødgrønne regjeringens «månelanding».

Les også: - Stoltenbergs månelanding er en bommert

Borten Moe sier at årsaken til at Mongstad nå skrinlegges, er at veien til utvikling av fangst- og lagringsteknologi er blitt lenger og vanskeligere enn hva regjeringen trodde. Både kostnadene og usikkerheten er blitt høyere enn tidligere antatt, ifølge Borten Moe.

Den 17. september slapp Riksrevisjonen en rapport om elendig kostnadsstyring av CO2-håndteringen på Kårstø og Mongstad-anleggene.

Tidligere har Bergens Tidende skrevet at bare investeringen i Teknologisenter Mongstad (TCM) og planleggingskostnadene for fullskala fangst, transport og lagring innen 2016 vil komme opp i 14 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rødgrønn «månelanding» blir stadig dyrere

Investeringsbudsjettet til partnerne i TCM er ifølge Riksrevisjonen betydelig høyere enn det som er blitt presentert Stortinget.

I Stortingsmeldingen kommer det fram forventede byggekostnader på 4,2 milliarder kroner, mens Olje- og energidepartementet og Gassnova i prosjektet har forholdt seg til et investeringsbudsjett på 5,9 milliarder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg: – Det beste for klimaet

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsvarer at fullskala-anlegget på Mongstad skrinlegges.

– Jeg er sikker på at det beste for klimaet er at vi legger om satsingen for karbonfangst, sier statsministeren på telefon til NTB idet han er på vei inn i flyet på Oslo lufthavn fredag ettermiddag. Stoltenberg skal til USA for å delta på FNs hovedforsamling i New York neste uke.

Stoltenberg er opptatt av å skille arbeidet med fullskala-anlegget fra teknologisenteret på Mongstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har lykkes med å få på plass verdens største senter for teknologiutvikling. Det har krevd de største utgiftene så langt. Av de sju milliardene vi har brukt til nå, har fem milliarder gått til senteret, sier han.

Statsministeren viser samtidig til at fullskala-anlegget har vist seg å være vesentlig dyrere og mer usikkert.

– Derfor er det en fordel for det videre arbeidet at vi styrker teknologisenteret og legger til rette for utvikling av andre prosjekter enn å gå videre med fullskala-prosjektet, sier Jens Stoltenberg.