Meny

Neppe liv på Mars

Kjøretøyet Curiosity utforsker krateret Gale på Mars, men det er til nå ikke funnet konkrete tegn på liv på den røde planeten. Foto: NASA (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håpet om å finne liv på Mars er svekket. Årsaken er at det ikke er funnet tegn til store nok mengder metan i planetens atmosfære, viser en ny studie.

Forskere har tidligere meldt om det de mente var store skyer av metangass i denne atmosfæren. På jorda betraktes metan, en kjemisk forbindelse mellom karbon og hydrogen, som en vanlig pekepinn på at livsformer kan være til stede.

Men på Mars har NASAs robotkjøretøy Curiosity ikke funnet spor av metan, opplyser talsmenn for den amerikanske romfartsadministrasjonen.

Les også: Voyager har forlatt solsystemet

– Det er selvsagt en skuffelse, vi skulle gjerne ha funnet mengder av metan der, sier talsmannen Christopher Webster.

Et høyt nivå av metan ville ha tydet på at også Mars kan huse eller en gang i tiden har huset liv i form av såkalte mikroorganismer. Overvurderingen av metanforekomstene på planeten kan skyldes feiltolkninger av observasjoner gjort fra jorda.

Curiosity har bare funnet forekomster av metan på 1,3 enheter per million, bare rundt en seksdel av det man tidligere hadde anslått. Roboten skal fortsette å ta prøver og teste innholdet av metan i disse prøvene, understreker NASA.

Les også: – Vi kan alle være fra Mars

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus