Meny

– B-vitamintilskudd kan beskytte mot slag

BESKYTTER: En analyse av studier med til sammen 55.000 deltagere, viser at tilskudd av B-vitaminer kan beskytte mot slag, men ikke mot hjerteinfarkt. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gjennomgang av 14 studier viser at tilskudd av B-vitamin kan gi lavere risiko for slag.

Forskere ved Zhengzhou-universitetet i Kina har analysert 14 kliniske studier som til sammen har hatt nesten 55.000 deltagere. Resultatene som er publisert i tidsskriftet Neurology, viser at de som tok tilskudd av B-vitamin, hadde syv prosent lavere risiko for slag.

Vitamintilskuddet hadde imidlertid liten effekt på risikoen for hjerteinfarkt, ifølge studien.

– Tidligere studier har hatt sprikende resultater når det gjelder bruk av B-vitamintilskudd og risiko for slag eller hjerteinfarkt. Noen studier har til og med antydet at tilskuddet kan øke risikoen, sier forsker Xu Yuming i en pressemelding.

Les også: Sjokolade kan beskytte mot slag

Folsyre kan redusere effekten

Analysen viste også at folsyre, som også er kjent som vitamin B9, kan redusere den positive effekten av andre B-vitamintilskudd, skriver The Telegraph.

I noen land tilsettes folsyre i hvetemel og andre kornprodukter for å sikre nok av vitaminet til kvinner i fruktbar alder. I Norge gjør man ikke det, men anbefaler tilskudd fordi det forebygger ryggmargsbrokk hos fosteret. Norsk forskning har også antydet at folsyre kan gi lavere risiko for autisme.

Tidligere norsk forskning viser at behandling med folsyre er forbundet med økt risiko for kreft og død blant hjertepasienter.

Les mer: Folsyre knyttes til økt kreftrisiko

– Snakk alltid med legen

De kinesiske forskerne konkluderer med at den beskyttende egenskapen til B-vitamin-tilskudd når det gjelder slag, kan påvirkes av en rekke ulike faktorer.

– Før du begynner med kosttilskudd av noe slag, bør du alltid snakke med legen din, understreker forsker Xu Yuming i pressemeldingen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus