Meny

Russiske styrker stormet Greenpeace-skip i Arktis

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Væpnede russiske spesialstyrker har tatt kontroll over Greenpeace-skipet Arctic Sunrise etter å ha blitt sluppet ned på dekk fra helikopter, opplyser miljøgruppen.

Alle de 25 aktivistene om bord er arrestert, melder Greenpeace.

Skipet, en isbryter, er i Arktis for å protestere mot prøveboring som den russiske olje- og gassgiganten Gazprom har innledet.

– Folk bevæpnet med maskinpistoler har klatret ned på Greenpeace-isbryteren Arctic Sunrise i tau fra et helikopter, sier gruppen i en pressemelding.

Havområdet der skipet er, ligger sør for den store øya Novaja Semlja.

Aggresjon

Direktøren for Greenpeace International, Kumi Naidoo, ber president Vladimir Putin gripe inn.

– Vi ber president Putin legge en demper på kystvakten og gi dem ordre om å stikke våpnene ned i hylsteret og trekke seg tilbake. Vi er en fredelig organisasjon og vår aksjon har ikke på noen måte rettferdiggjort et slikt aggresjonsnivå, sier han.

– Inntrengernes handlinger hadde en aggressiv og provoserende karakter, og hadde de ytre kjennetegnene til ekstremistisk aktivitet som kan føre til tap av liv og andre alvorlige konsekvenser, het det i en melding som russisk UD sendte ut før kystvakten aksjonerte mot skipet torsdag.

Les også: Miljøaktivister brøt seg inn i fransk atomkraftverk

Den betegnet Greenpeace-aksjonen dagen før.

Internasjonalt farvann

– Da skipet ble bordet, sirklet det rundt Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya, 3 nautiske mil fra plattformen og i internasjonalt farvann. Koordinatene viser at skipet befant seg i russisk økonomisk sone, noe som gjør dette til en ulovlig bording, et kraftig brudd på havretten, sier Greenpeace i en pressemelding.

– Dette er en ulovlig bording av et skip som protesterer fredelig. Det viser hvor langt russiske myndigheter er villige til å gå for å skjule Gazproms risikable boreplaner fra offentligheten, sier arktisrådgiver i Greenpeace, Erlend Tellnes.

Han opplyser til NTB at det ikke er noen nordmenn om bord på Greenpeace-skipet.

Dramatisk

På Twitter meldte aktivistene torsdag ettermiddag at mennene, som de mener er fra den russiske kystvakten, «er om bord med skytevåpen. De bryter seg inn i kommunikasjonsrommet nå,» het det.

Les også: Greenpeace ut mot Stoltenberg

«Dette er ganske skremmende. Høylytt banking og roping på russisk. De forsøker fortsatt å sparke inn døra», var det siste på Twitter direkte fra skipet. Senere meldte Greenpeace at kontakten var brutt.

Alle på skipet ble beordret opp på øverste dekk med våpen pekende mot seg, tilføyde Greenpeace på sin Twitter-side.

Skjøt varselskudd

Onsdag ble to aksjonister fra Greenpeace pågrepet av russisk kystvakt i forbindelse med en aksjon mot en russisk oljeplattform i Pechorahavet. De to er en finsk kvinne og en sveitsisk mann, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Aktivistene fra Greenpeace entret oljeriggen til det russiske oljeselskapet Gazprom for å protestere mot det de mener er manglende sikkerhetskultur i russisk oljeindustri.

Ifølge organisasjonen fikk mannskapet om bord på Greenpeace-skipet Arctic Sunrise rettet elleve varselskudd mot seg fra et russisk kystvaktskip før de to aktivistene ble pågrepet.

Bekymret

Greenpeace sier organisasjonen er svært bekymret over sikkerhetsaspektet når Gazprom nå planlegger å starte oljeutvinning i Arktis.

– Det er ikke spesielt betryggende at planen deres for et oljeuhell er å hente utstyr 1.000 km unna, og at dette utstyret bare fungerer i isfrie perioder. Denne plattformen er en oljeulykke som venter på å skje, sier Tellnes.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus