Meny

Regjeringen vil øke antallet kvoteflyktninger

Flyktningkatastrofen i Syria blir bare større og større. Nabolandene er i ferd med å knekke sammen under presset. Her krysser en syrisk familie grensen til Tyrkia. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den rødgrønne regjeringen vil gi 1.000 kvoteflyktninger fra Syria opphold i Norge. Saken må godkjennes av det nye Stortinget.

Flyktningene skal plasseres i flere norske kommuner og kommer først om noen måneder.

– Flyktningkatastrofen i Syria blir bare større og større. Nabolandene er i ferd med å knekke sammen under presset. FNs høykommissær for flyktninger sier at hvis ikke andre land bistår litt med å avlaste det trykket, vil ikke disse landene være i stand til å gjøre sin del av jobben, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK.

Tilleggskvoten er kun for flyktninger fra Syria som er anerkjent av FN og som fortrinnsvis oppholder seg i Libanon og Jordan. Den totale utgiftene er anslått å være på omtrent 770 millioner kroner, opplyser Utenriksdepartementet.

Les også: Redd Barna ber Norge ta imot flere flyktninger fra Syria

Borgerlig splittelse

Nyheten blir ikke tatt godt imot i Fremskrittspartiet.

– Vi mener at det beste Norge kan gjøre for å avhjelpe situasjonen rundt Syria er god og effektiv nødhjelp i nærområdene. Det er et tiltak som vil hjelpe mange, mange flere mennesker enn dem som det nå diskuteres, sier Siv Jensen.

I KrF og Venstre, som for tiden undersøker mulighetene om en ny borgerlig regjering med Frp og Høyre, ønskes nyheten velkommen.

Les også: UNICEF: En million barn har flyktet fra Syria

– Dette er mennesker som har opplevd grusomme ting, og kan Norge være med å ta et ansvar og hjelpe noen av disse synes jeg det er en veldig god idé, sier stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold (KrF) til NRK.

– FN har lenge bedt det internasjonale samfunnet ta større ansvar, og Venstre har lenge ment at Norge må ta et større ansvar, sier sentralstyremedlem Guri Melby (V).

Ikke først ute

I Europa er det Sverige og Tyskland som hittil har tatt imot flest syriske flyktninger.

I både Sverige og Danmark har regjeringene åpnet for at flyktninger fra de mest krigsrammede områdene i Syria kan få automatisk asyl.

Over to millioner syrere har flyktet fra hjemlandet på grunn av borgerkrigen.

97 prosent av dem frister en ekstremt kummerlig tilværelse i leirer i Syrias naboland Jordan, Libanon og Tyrkia. Over halvparten av flyktningene er barn.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus