Meny

Forsvaret «spanderte» båt

Kronprins Haakon fylte nylig 40 år. Feiringen ble en dyr affære for politiet. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidirektoratet vurderer om et distrikt skal få støtte fra gang til gang.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark hadde nylig besøk av EUs visepresident og regjeringstopper fra seks land i anledning 20-års jubileet for Barentsregionen i juni. Det topptunge møtet kostet hennes distrikt 1,5 millioner kroner. I et intervju med ABC Nyheter reagerer hun på pengebruken i forbindelse med sikkerheten rundt kronprinsens 40 årsdag.

Hovedregelen er at politidistriktene skal dekke alle utgifter selv. Asker og Bærum fikk støtte fordi de blant annet fikk hjelp av nabodistriktene, ifølge POD.

Det fikk for øvrig Østfinnmark også - uten at de fikk ekstra midler.

– Budsjettene til politidistriktene fordeles en gang i året. Innfor de rammene de får, skal de dekke alt av aktiviteter – også ekstraordinære aktiviteter. Det er hovedfilosofien - og strategien, slik at POD ikke holder tilbake noen reserver i særlig grad for å dekke uforutsette oppgaver, opplyser Kjetil Mjøsund, seksjonssjef for etatsledelse i POD, til ABC Nyheter.

Han sier de tidlig så at dette var en omfattende oppgave for Østfinnmark, men at politimesteren satte av midler på eget budsjett.

Koordinerende ansvar

Asker og Bærum politidistrikt får dekket sine kostnader på 3,7 millioner kroner i forbindelse med kronprins Haakons bursdagsfeiring. Det forklarer Mjøsund slik:

– Asker og Bærum hadde et koordinerende ansvar for alle ressursene de trakk på i Østlandsområdet; det var Oslo og nabodistriktene for å ha den nødvendige kapasiteten for å ivareta sikkerheten der. Derfor fikk de en tilleggsbevilgning, fordi det var et arrangement av en slik karakter at det gikk på tvers av flere politidistrikt. Det var den konkrete vurderingen.

– Politimester Hætta varslet POD om at de brukte alle tilgjengelige ressurser til sikkerhetsoppbudet, og at resten av distriktet ville være så å si uten polititjenestemenn. Da fikk hun beskjed om å spørre naboen om hjelp. Er det vanlig praksis?

– Kapasiteter som hun etterspurte fra samarbeidsaktører der ble dekket lokalt, blant annet av Forsvarets bistand. Men det er vanlig praksis at det samarbeides på tvers av politidistriktsgrenser. Det skulle bare mangle, sier Mjøsund.

– Forsvaret var der med en båt, ikke noe mer?

–Ja, men kostnadene til den var politidistriktet forberedt på å ta. Men Forsvaret tok den selv, utdyper Mjøsund.

Fikk nabohjelp

Østfinnmark Politidistrikt fikk ifølge Ellen Katrine Hætta bistand fra Troms og Vest-Finnmark – både med polititjenestemenn og pansrede kjøretøy til VIP-gjestene.

Mjøsund sier det ikke er noen spesifikk grense for når de gir ekstramidler – selv om 1,5 millioner kroner er relativt sett mye for et lite politidistrikt.

–Østfinnmark er det politidistriktet i landet med desidert best politidekning pr. tusen. De har veldig mye ressurser i forhold til sammenlignbare distrikter, sier Kjetil Mjøsund.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus