Meny

Politimester: – Provosert av «kronprinskrise»

TOPPTUNGT OG DYRT: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg krysser den norsk-russiske grensen ved grenseovergangen Storskog Boris-Gleb i Finnmark i starten av juni. Helt til venstre politimester i Østfinnmark politidistrikt, Ellen Katrine Hætta. – Jeg var litt urolig for sikkerheten i resten av distriktet på 24.000 kvadratkilometer, sier hun.Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Øst-Finnmark var ansvarlig for sikkerheten, men fikk verken ønsket helikopterbistand eller dekket millionutgiftene da EUs visepresident og regjeringstopper fra seks land hadde to dagers møte i Kirkenes.

Toppmøtet i Kirkenes ble avholdt i forbindelse med 20-årsjubileet for Barentsregionen 3. og 4. juni i år.

Halvannen måned senere feiret Kronprinsen sin 40-årsdag. Regningen for vakthold og sikkerhet på 3,7 millioner kroner får politiet i Asker og Bærum dekket av Politidirektoratet (POD). Også politihelikopteret var i sving, og patruljerte jevnlig luftrommet over Skaugum de to dagene kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hadde privat rockefestival for 220 gjester.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt sier til ABC Nyheter at det topptunge møtet i starten av juni kostet hennes distrikt 1,5 millioner kroner ekstra. På det meste hadde de åtte kortesjer - som er mye for et lite distrikt.

Les også: Kirkenes klar for Barents-feiring

– Provosert av «kronprinskrise»

– Det er enormt. Så jeg blir litt provosert av at når Kronprinsen skal feire 40-årsdag så er det full krise. Da må de ha ekstra bevilgninger, og det er et arrangement de har visst om i 40 år, sier politimester Hætta.

– Jeg fikk beskjed om at besøket måtte dekkes innenfor eget budsjett, og det forholdt jeg meg til, legger Hætta til.

Politioverbetjent Lars Gaupset hadde det lokale planleggings- og koordineringsansvaret for livvakter og eskorte under besøket.

– I utgangspunktet ønsket jeg som planlegger å ha et helikopter tilgjengelig. Hadde besøket vært i Oslo, hadde de trolig hatt det. Men det er prisen av å bo der vi bor, tror jeg, sier Gaupset.

Ifølge Hætta fikk de nei til nasjonale ressurser fordi trusselvurderingen var lav.

Les også: Haakon fløy inn til sin egen 40-årsdag

Russland stilte med 150 mann

Den mest prominente gjesten var Russlands statsminister Dmitrij Medvedev – som åpenbart ikke gambler med sikkerheten. Han fikk fløyet inn egen, pansret bil. I den russiske regjeringssjefens følge på 220 personer skal rundt 150 ha vært sikkerhetsfolk – både med og uten våpen.

– Med stort og smått hadde vel vi det samme de par døgnene det foregikk, sier politmester Hætta.

– 150 mann?

– Jeg har ikke lyst til å tallfeste det, men det var ganske mange vi hadde scramblet, sier hun.

De øvrige VIP-gjestene var blant andre statsminister Jens Stoltenberg, Finlands statsminister Jyrki Katainen, Sveriges utenriksminister Carl Bildt og Siim Kallas, EU-Kommisjonens visepresident - pluss en rekke andre ministre.

På agendaen sto også bilaterale samtaler mellom Norge og Russland om fiskerisamarbeid, felles interesser i olje- og gassfelter i Barentshavet og atomsikkerhet.

Fikk blankt nei

Ifølge Hætta var sikkerheten godt ivaretatt. Allerede i januar begynte politimesteren og hennes stab å planlegge statsbesøket – selv om Dmitrij Medvedevs tilstedeværelse først ble bekreftet få dager i forveien.

– Jeg må vel også selv si at vi løste oppdraget bra og billig. Det har med god planlegging å gjøre, mener Hætta.

Men politidekningen i resten av Øst-Finnmark var marginal disse dagene – noe Hætta sier hun varslet Politidirektoratet om.

– Jeg ringte de beredskapsansvarlige i POD, og gjorde dem oppmerksomme på at jeg hadde trukket det meste av tjenestepersonell inn til Kirkenes for å ivareta sikkerheten. Jeg spurte om det for eksempel var mulig å flytte for eksempel Delta nærmere, slik at de var klare til å bistå.

Delta – som Beredskapstroppen kalles – er en nasjonal bistandsgruppe som er underlagt Oslo Politidistrikt. Hætta sier hun fikk blankt nei på forespørselen.

– De svarte at jeg måtte snakke med naboen. Det er Troms og Vest-Finnmark. De er jo mye lenger unna enn Delta tidsmessig, forklarer Hætta.

Forsvaret stilte

Den nasjonale bistanden de fikk var, foruten den vanlige livvakttjenesten til Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), to mann fra bombegruppa.

Også Forsvaret var på plass - og sendte heller ingen regning etterpå, som normalt er, ifølge Kjetil Mjøsund, seksjonssjef for etatsledelse i POD.

Se PODs tilsvar her

Major Vegard Finberg ved Forsvarets Overkommandos Hovedkvarter bekrefter til ABC Nyheter at de stilte med kystvaktskipet KV «Harstad» etter å ha fått bistandsanmodning fra politimesteren.

– Forsvaret er godt å ha. Jeg får ingen nasjonale ressurser hvis det virkelig skulle smelle. Jeg er nødt til å skaffe meg samarbeidspartnere som er i nærheten. Jeg samarbeider med Tollvesenet, Kystverket og Forsvaret, forklarer Hætta.

210 mil fra Oslo

Politioverbetjent Lars Gaupset utdyper:

– Vi vet hvor langt unna vi er Oslo. Vi vet hvor langt unna vi er nasjonal bistand hvis noe akutt inntreffer. Det stiller store krav til et lite distrikt å være forberedt og innstilt på at man må løse oppdraget uten å ha tilgang på de nasjonale ressursene som egentlig er til for hele Norge. Man kan bare ved å ta et blikk på kartet skjønne at det ikke er reelt, sier Gaupeset, og legger til:

– Korteste vei fra Oslo til Kirkenes med bil er 210 mil. Et helikopter i Bardufoss er fire-fem timer unna, inkludert varsling og flygetid.

–Den russiske statsministeren hadde et sikkerhetsfølge på 150 personer. Russerne har jo god etterretning. Tror du Medvedevs følge var så stort fordi de kjenner til norske forhold?

– Det tør jeg ikke å spekulere i. Dessverre – eller heldigvis – har vi ikke så store besøk her ofte, så jeg vet ikke hva de dimensjonerer i forhold til, sier Gaupset, og svarer slik på spørsmål om Medvedevs eget sikkerhetsfølge var inkludert i norsk politis trusselvurdering:

– Det må du spørre PST om. Trusselvurderingen utarbeides på nasjonalt nivå. Den tar ofte hensyn til lokale forhold.

Regningen tar POD

PST deltok også i trusselvurderingen rundt kronprins Haakons 40-årsdag. Der var foruten kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits venner og familie, to statsoverhoder – kong Harald og Nederlands kong Willem-Alexander - samt en rekke kongelige gjester.

Politimester Ingrid Wirum i Asker og Bærum sier:

– Vi avpasser vår innsats etter det til enhver tid gjeldende trusselbildet, og hva vi da vurderer som nødvendig for å ivareta vakt og sikkerhetsopplegg, forklarer Wirum, og legger til at de til rockebursdagen fikk bistand fra flere hold.

– Under selve arrangementet anmodet vi om bistand fra andre politidistrikt for at vi skulle ha tilstrekkelig polititjenestemenn til å gjennomføre vakt- og sikkerhetsopplegget. Da fikk vi bistand fra nabopolitidistriktene – blant annet Oslo og Vestfold. Og vi fikk bistand fra politihelikopteret og bombegruppa i Oslo, sier politimester Wirum.

– Vi har fått et tilsagn fra POD for at vi skal få dekket ekstrakostnadene knyttet til dette konkrete arrangementet opp til 3,7 millioner kroner, som er det vi hadde budsjettert med på forhånd - og som ser ut til å bli de faktiske kostnadene, sier Ingrid Wirum.

I tillegg kommer de vanlig livvakttjenestene - som ikke går på hennes budsjett.

– Det er ikke vårt ansvar, avslutter hun.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus