Politimester: – Provosert av «kronprinskrise»

TOPPTUNGT OG DYRT: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg krysser den norsk-russiske grensen ved grenseovergangen Storskog Boris-Gleb i Finnmark i starten av juni. Helt til venstre politimester i Østfinnmark politidistrikt, Ellen Katrine Hætta. – Jeg var litt urolig for sikkerheten i resten av distriktet på 24.000 kvadratkilometer, sier hun.Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
TOPPTUNGT OG DYRT: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg krysser den norsk-russiske grensen ved grenseovergangen Storskog Boris-Gleb i Finnmark i starten av juni. Helt til venstre politimester i Østfinnmark politidistrikt, Ellen Katrine Hætta. – Jeg var litt urolig for sikkerheten i resten av distriktet på 24.000 kvadratkilometer, sier hun.Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Politiet i Øst-Finnmark var ansvarlig for sikkerheten, men fikk verken ønsket helikopterbistand eller dekket millionutgiftene da EUs visepresident og regjeringstopper fra seks land hadde to dagers møte i Kirkenes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toppmøtet i Kirkenes ble avholdt i forbindelse med 20-årsjubileet for Barentsregionen 3. og 4. juni i år.

Halvannen måned senere feiret Kronprinsen sin 40-årsdag. Regningen for vakthold og sikkerhet på 3,7 millioner kroner får politiet i Asker og Bærum dekket av Politidirektoratet (POD). Også politihelikopteret var i sving, og patruljerte jevnlig luftrommet over Skaugum de to dagene kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hadde privat rockefestival for 220 gjester.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt sier til ABC Nyheter at det topptunge møtet i starten av juni kostet hennes distrikt 1,5 millioner kroner ekstra. På det meste hadde de åtte kortesjer - som er mye for et lite distrikt.

Les også: Kirkenes klar for Barents-feiring

– Provosert av «kronprinskrise»

– Det er enormt. Så jeg blir litt provosert av at når Kronprinsen skal feire 40-årsdag så er det full krise. Da må de ha ekstra bevilgninger, og det er et arrangement de har visst om i 40 år, sier politimester Hætta.

– Jeg fikk beskjed om at besøket måtte dekkes innenfor eget budsjett, og det forholdt jeg meg til, legger Hætta til.

Politioverbetjent Lars Gaupset hadde det lokale planleggings- og koordineringsansvaret for livvakter og eskorte under besøket.

– I utgangspunktet ønsket jeg som planlegger å ha et helikopter tilgjengelig. Hadde besøket vært i Oslo, hadde de trolig hatt det. Men det er prisen av å bo der vi bor, tror jeg, sier Gaupset.

Ifølge Hætta fikk de nei til nasjonale ressurser fordi trusselvurderingen var lav.

Les også: Haakon fløy inn til sin egen 40-årsdag

Russland stilte med 150 mann

Den mest prominente gjesten var Russlands statsminister Dmitrij Medvedev – som åpenbart ikke gambler med sikkerheten. Han fikk fløyet inn egen, pansret bil. I den russiske regjeringssjefens følge på 220 personer skal rundt 150 ha vært sikkerhetsfolk – både med og uten våpen.

– Med stort og smått hadde vel vi det samme de par døgnene det foregikk, sier politmester Hætta.

– 150 mann?

– Jeg har ikke lyst til å tallfeste det, men det var ganske mange vi hadde scramblet, sier hun.

De øvrige VIP-gjestene var blant andre statsminister Jens Stoltenberg, Finlands statsminister Jyrki Katainen, Sveriges utenriksminister Carl Bildt og Siim Kallas, EU-Kommisjonens visepresident - pluss en rekke andre ministre.

På agendaen sto også bilaterale samtaler mellom Norge og Russland om fiskerisamarbeid, felles interesser i olje- og gassfelter i Barentshavet og atomsikkerhet.

Fikk blankt nei

Ifølge Hætta var sikkerheten godt ivaretatt. Allerede i januar begynte politimesteren og hennes stab å planlegge statsbesøket – selv om Dmitrij Medvedevs tilstedeværelse først ble bekreftet få dager i forveien.

– Jeg må vel også selv si at vi løste oppdraget bra og billig. Det har med god planlegging å gjøre, mener Hætta.

Men politidekningen i resten av Øst-Finnmark var marginal disse dagene – noe Hætta sier hun varslet Politidirektoratet om.

– Jeg ringte de beredskapsansvarlige i POD, og gjorde dem oppmerksomme på at jeg hadde trukket det meste av tjenestepersonell inn til Kirkenes for å ivareta sikkerheten. Jeg spurte om det for eksempel var mulig å flytte for eksempel Delta nærmere, slik at de var klare til å bistå.

Delta – som Beredskapstroppen kalles – er en nasjonal bistandsgruppe som er underlagt Oslo Politidistrikt. Hætta sier hun fikk blankt nei på forespørselen.

– De svarte at jeg måtte snakke med naboen. Det er Troms og Vest-Finnmark. De er jo mye lenger unna enn Delta tidsmessig, forklarer Hætta.

Forsvaret stilte

Den nasjonale bistanden de fikk var, foruten den vanlige livvakttjenesten til Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), to mann fra bombegruppa.

Også Forsvaret var på plass - og sendte heller ingen regning etterpå, som normalt er, ifølge Kjetil Mjøsund, seksjonssjef for etatsledelse i POD.

Se PODs tilsvar her

Major Vegard Finberg ved Forsvarets Overkommandos Hovedkvarter bekrefter til ABC Nyheter at de stilte med kystvaktskipet KV «Harstad» etter å ha fått bistandsanmodning fra politimesteren.

– Forsvaret er godt å ha. Jeg får ingen nasjonale ressurser hvis det virkelig skulle smelle. Jeg er nødt til å skaffe meg samarbeidspartnere som er i nærheten. Jeg samarbeider med Tollvesenet, Kystverket og Forsvaret, forklarer Hætta.

210 mil fra Oslo

Politioverbetjent Lars Gaupset utdyper:

– Vi vet hvor langt unna vi er Oslo. Vi vet hvor langt unna vi er nasjonal bistand hvis noe akutt inntreffer. Det stiller store krav til et lite distrikt å være forberedt og innstilt på at man må løse oppdraget uten å ha tilgang på de nasjonale ressursene som egentlig er til for hele Norge. Man kan bare ved å ta et blikk på kartet skjønne at det ikke er reelt, sier Gaupeset, og legger til:

– Korteste vei fra Oslo til Kirkenes med bil er 210 mil. Et helikopter i Bardufoss er fire-fem timer unna, inkludert varsling og flygetid.

–Den russiske statsministeren hadde et sikkerhetsfølge på 150 personer. Russerne har jo god etterretning. Tror du Medvedevs følge var så stort fordi de kjenner til norske forhold?

– Det tør jeg ikke å spekulere i. Dessverre – eller heldigvis – har vi ikke så store besøk her ofte, så jeg vet ikke hva de dimensjonerer i forhold til, sier Gaupset, og svarer slik på spørsmål om Medvedevs eget sikkerhetsfølge var inkludert i norsk politis trusselvurdering:

– Det må du spørre PST om. Trusselvurderingen utarbeides på nasjonalt nivå. Den tar ofte hensyn til lokale forhold.

Regningen tar POD

PST deltok også i trusselvurderingen rundt kronprins Haakons 40-årsdag. Der var foruten kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits venner og familie, to statsoverhoder – kong Harald og Nederlands kong Willem-Alexander - samt en rekke kongelige gjester.

Politimester Ingrid Wirum i Asker og Bærum sier:

– Vi avpasser vår innsats etter det til enhver tid gjeldende trusselbildet, og hva vi da vurderer som nødvendig for å ivareta vakt og sikkerhetsopplegg, forklarer Wirum, og legger til at de til rockebursdagen fikk bistand fra flere hold.

– Under selve arrangementet anmodet vi om bistand fra andre politidistrikt for at vi skulle ha tilstrekkelig polititjenestemenn til å gjennomføre vakt- og sikkerhetsopplegget. Da fikk vi bistand fra nabopolitidistriktene – blant annet Oslo og Vestfold. Og vi fikk bistand fra politihelikopteret og bombegruppa i Oslo, sier politimester Wirum.

– Vi har fått et tilsagn fra POD for at vi skal få dekket ekstrakostnadene knyttet til dette konkrete arrangementet opp til 3,7 millioner kroner, som er det vi hadde budsjettert med på forhånd - og som ser ut til å bli de faktiske kostnadene, sier Ingrid Wirum.

I tillegg kommer de vanlig livvakttjenestene - som ikke går på hennes budsjett.

– Det er ikke vårt ansvar, avslutter hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:43 Kvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37 Søket etter savnet 92-åring fortsetter11:06 Virus-utspill: London kan overta OL11:02 Passasjertog sporet av i Australia10:56 Personlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29 Norge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28 To menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03 Aktiv konge fyller 8310:00 EUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45 Ski Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42 Full klimakrig på Facebook09:35 Jeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06 Guardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05 SSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03 Skytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 Demokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50 Kineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24 Ni drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15 Store skader etter brannen i Dombås kirke06:15 «Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09 Dette skjer i dag06:00 Ap: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00 Tøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43 Dette skjedde i natt05:35 Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34 Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30 Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01 Senator i Brasil skutt i brystet under streik04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17 President Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41 Enda flere virussmittede i Sør-Korea02:30 Sanders mest populær på Stortinget01:31 Virus fører til høy laksedødelighet00:49 A-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22 Leipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18 Atalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58 Mourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13 WHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42 Ny avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen22:02 USA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00 En mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56 Varsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45 Trump sparker nok en tjenestemann21:44 Solskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20 Neil Young støtter Bernie Sanders21:13 Robinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39 Dagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29 To personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12 Airbus kutter 2.300 jobber20:00 The Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57 Verdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51 Spektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22 Søknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11 EU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07 Sanders med klar ledelse på ny måling18:16 Koteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02 Måling: Frp større enn Senterpartiet17:24 Russland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00 Kommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47 Reklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43 FN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25 Beitekrise for rein i deler av Nordland16:23 Norge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11 Massegrav med svartedauden-ofre funnet i England15:40 VM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12 Bombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37 Arrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26 Rosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23 – De flykter på jakt etter trygghet bare for å dø som følge av ekstreme værforhold14:21 Omfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Forskere anslår i ny studie hvor mye havett vil stige i framtiden.12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død
Siste nytt
11:43NorgeKvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37NorgeSøket etter savnet 92-åring fortsetter11:06SportVirus-utspill: London kan overta OL11:02VerdenPassasjertog sporet av i Australia10:56ReisePersonlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29SportNorge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28NorgeTo menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03KulturAktiv konge fyller 8310:00VerdenEUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45SportSki Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42NorgeFull klimakrig på Facebook09:35PolitikkJeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06SportGuardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05PengerSSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03VerdenSkytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37Helse og livsstilTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52Helse og livsstilKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15PolitikkDemokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50SportKineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31PolitikkTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24VerdenNi drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15NorgeStore skader etter brannen i Dombås kirke06:15Sport«Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09NorgeDette skjer i dag06:00NorgeAp: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00VerdenTøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43NorgeDette skjedde i natt05:35PengerOljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34NorgeBergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30PolitikkReformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01PolitikkSenator i Brasil skutt i brystet under streik04:49Helse og livsstilCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17VerdenPresident Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41VerdenEnda flere virussmittede i Sør-Korea02:30PolitikkSanders mest populær på Stortinget01:31PengerVirus fører til høy laksedødelighet00:49KulturA-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22SportLeipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18SportAtalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58SportMourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13VerdenWHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42PengerNy avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen22:02VerdenUSA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00NorgeEn mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56NorgeVarsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45PolitikkTrump sparker nok en tjenestemann21:44SportSolskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20VerdenNeil Young støtter Bernie Sanders21:13KulturRobinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39VerdenDagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29NorgeTo personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12PengerAirbus kutter 2.300 jobber20:00PolitikkThe Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57SportVerdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51VerdenSpektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22PolitikkSøknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11PengerEU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07PolitikkSanders med klar ledelse på ny måling18:16SportKoteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02PolitikkMåling: Frp større enn Senterpartiet17:24VerdenRussland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00PengerKommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47NorgeReklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43VerdenFN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25NorgeBeitekrise for rein i deler av Nordland16:23Helse og livsstilNorge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11VerdenMassegrav med svartedauden-ofre funnet i England15:40SportVM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12NorgeBombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37SportArrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26SportRosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23Verden– De flykter på jakt etter trygghet bare for å dø som følge av ekstreme værforhold14:21NorgeOmfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenForskere anslår i ny studie hvor mye havett vil stige i framtiden.12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus