Meny

Riksadvokaten anker ikke «Halloween-dommen»

Aktor Carl Graff Hartmann (t.v.) i samtale med tiltaltes forsvarer Harald Stabell før domsavsigelsen i «Halloween-saken» i forrige måned. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokaten anker ikke Oslo tingretts dom i den såkalte Halloween-saken. Den tiltalte i saken ble idømt tvungent psykisk helsevern.
Halloweendrapet:
  • Natt til 30. oktober 2011 ble Andreas Nilstad (22) knivstukket til døde og Marius Løken (24) påført livstruende skader av en nå 23 år gammel mann etter en halloween-fest i Pilestredet i Oslo.
  • Alle de fire rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderte med at 23-åringen var psykotisk da han angrep kameratene.
  • Aktor prosederte på at psykosen skyldtes rus og derfor var selvforskyldt og ba om 16 års fengsel.
  • Oslo tingrett dømte 30 august 23-åringen til tvungent psykisk helsevern.
  • Riksadvokaten anker ikke Oslo tingretts dom.

Beslutningen begrunnes med at det er påtalemyndigheten som har bevisbyrden hvis gjerningsmannen skal anses som tilregnelig.

«Påtalemyndigheten anker ikke en dom med mindre man er overbevist om at man vil kunne oppnå et annet resultat i en ankerunde. Den tvil om tilregnelighet som de psykiatrisk sakkyndiges forklaringer skaper, kan ikke forventes å stille seg annerledes ved en ny behandling i lagmannsretten», heter det i en pressemelding fra statsadvokat Carl Graff Hartmann i Oslo Statsadvokatembeter.

Les også: Dømt til behandling etter halloween-drapet

Hartmann viser til at tingretten la til grunn at gjerningsmannen har en «underliggende alvorlig psykotisk lidelse», og at han ikke er tilregnelig.

Den 23 år gamle mannen stakk i hjel 21 år gamle Andreas Nilstad og påførte Marius Løken (24) livstruende skader natt til 30. oktober 2011. Alle de fire rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderte med at 23-åringen var psykotisk da han angrep kameratene, noe både 23-åringens forsvarer Harald Stabell og aktor Hartmann var enige i. Det springende punktet var hele tiden om psykosen var nok til å frita ham for straff. Aktor prosederte på at psykosen skyldtes rus og ba om 16 års fengsel, men ble altså ikke hørt i tingretten.

Les også: 

Påstand om 16 års fengsel i halloween-saken

– Han sa «Det er for mange av oss. Jeg vil dø»

Sakkyndige konkluderte ulikt om halloween-drapet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus