Meny

Syklonen Humberto treffer Norge

SYKLON: Dersom uværet treffer Norge kan det føre til lokale flommer og jordskred. Foto: Geir Olsen - NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tirsdag og onsdag bør du forberede deg på et stormende uvær.

Ekspertene kan ikke si helt nøyaktig når og hvor stormen vil treffe, men de kan gjøre noen antagelser. Prognosene viser storm fra sørvest og nordvest, og opp mot 100 millimeter nedbør på 24 timer.

– Slik som prognosene ser ut nå så ser vi at den nordlige delen av vestlandet og Møre og Romsdal får sterkest vind og mest nedbør. Men det er vanskelig å si noe sikkert så langt fram i tid, sier statsmeteorolog Arild Mentzoni til ABC Nyheter.

Tropiske sykloner kan på det verste produsere ekstremt kraftig vind, tornadoer, svært kraftig regn, store bølger og stormflo. Det kraftige regnet og stormfloen kan skape flommer.

– Mye kan skje på fem dager og prognosene er usikre. Så det er ingen grunn til å bli bekymret enda, sier Mentzoni til ABC Nyheter.

Les også: Syklon truer flyktninger

Været

Dersom prognosene er riktig er det ingen i Sør-Norge slipper helt unna. Nordland får nedbør, men svakere vind fra sørøst. Troms og Finnmark slipper unna i følge

Her er Humberto på vei (Foto: NASA)Her er Humberto på vei (Foto: NASA)

– Østlandet blir liggende i le, men kraftig vind fra nordvest i høyden betyr at det er risiko for enkelte veldig sterke vindkast på Østlandet, advarer Storm-meteorolog Cecilie Villanger.

Norge kan forberede seg på mellom 50 og 100 millimeter regn. Det er store mengder regn og kan føre til lokale oversvømmelser, ras og jordskred.

Syklonen beveger seg nordover

Humberto ble dannet utenfor Kapp Verde-øyene vest for Afrika i begynnelsen av september og vokste til en storm 8. september. Syklonen har beveget seg nordover med en fart på sju knop, og torsdag ligger uværet sørvest for Azorene.

Storm.no kommer med råd i uværet som er meldt neste uke:
  1. Husk å fjerne løv fra sluk og avløp.
  2. Ta inn trampoliner og andre løse gjenstander fra hagen om du ikke allerede har gjort det.
  3. Sjekk at båten er godt fortøyd om den fortsatt ligger på sjøen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus