Meny

Øygard kjemper for lavere straff, risikerer høyere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgrepsdømte Rune Øygard og hans kone var til stede da Høyesterett torsdag behandlet spørsmålet om straffen på femten måneders fengsel er riktig.

Påtalemyndigheten ved statsadvokat Thorbjørn Klundseter mener den er for mild og la ned påstand om dobbelt så lang straff, to år og seks måneders fengsel, for Rune Øygard.

Samme påstand la Klundseter ned i Eidsivating lagmannsrett i mai i år, men lagmannsretten dømte den tidligere Vågå-ordføreren til fengsel i ett år og tre måneder for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente.

Massiv mediedekning

Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen mener at blant annet det massive medietrykket han var utsatt for over tid, må medføre lavere straff.

I Høyesterett argumenterte hun for at fengsel i seks måneder er tilstrekkelig, men nøyde seg med formelt å legge ned påstand om at «straffen nedsettes.»

Forsvareren brukte mye tid på å sannsynliggjøre for retten at medietrykket i saken har gjort Øygard syk – blant annet hypervaktsom, søvnløs og arbeidsufør. Hun minnet om at mediekjøret ikke bare dreide seg om forholdene han ble dømt for i lagmannsretten. Trykket gjaldt også det han ble frikjent for, nemlig overgrep mot en jente under 14 år.

– Et googlesøk vil i løpet av 24 sekunder vise at navnet Øygard knyttes 31.600 ganger til ordet pedofili. Og samme kobling er gjort i tusenvis av trykte nyhetsartikler, påpekte forsvarer Larsen.

Og selv om budskapet i mange av disse artiklene er at Øygard ikke er pedofil, så er antallet med motsatt budskap fortsatt formidabelt, bemerket hun.

Tidligere i dag: Øygard nektet å prate med pressen

– Kunne ikke lukke døra

Forsvareren forsøkte også å tilbakevise at Øygard selv er skyld i det sterke mediekjøret, slik statsadvokat Klundseter søkte å sannsynliggjøre i sin prosedyre. Statsadvokaten viste til at den tidligere ordføreren har gitt intervjuer om saken, og at han, som en rutinert politiker, var vant til å takle kritikk og kunne legge rammer for sin medieopptreden. Den fornærmede jenta hadde ikke samme mulighet til å fronte sin sak, påpekte han.

– Øygard var ordfører fram til 17. desember 2012. Han kunne ikke lukke døra, men mente han måtte stå fram og si noe om situasjonen han var kommet opp i. Derfor kan han uriktig ha blitt oppfattet å ha en høy medieprofil, bemerket Mette Yvonne Larsen.

– Udokumentert

Forsvareren hevdet også at det er overdrevet og udokumentert at Øygard og den mindreårige jenta skal ha hatt opp til 50 samleier på sju ulike steder over to år.

– Antallet er vesentlig mindre og ligger nærmere sju enn 50, sa hun.

Både antall samleier og aldersforskjellen mellom overgriper og offer kan være relevant for straffeutmålingen.

Ingen kommentar

Rune Øygard og kona Reidun ble møtt av et massivt medieoppbud da de ankom Høyesterett torsdag morgen. De to tok plass på benken rett bak pressen, men ønsket ikke å gi kommentarer. I de første pausene forlot de heller ikke rettssalen.

Fem høyesterettsdommere skal ta stilling til straffeutmålingen. Dom er ventet om to uker.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus