Meny

Sjokkerende rettighetsbrudd i Nord-Korea

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un inspiserer bygningsarbeidene ved Munsu svømmekompleks. Foto: (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En granskning med FN-mandat lagt frem tirsdag setter søkelys på «grusomheter» mot politiske fanger i leire i Nord-Korea.

I rapporten kommer det frem vitnesbyrd fra overlevende som så spedbarn bli druknet eller måtte overleve ved å spise øgler.

Rapporten ble lagt frem tirsdag.

Den pensjonerte australske dommeren Michael Kirby utfordrer det hemmelighetsfulle stalinistlandet til å avsløre sine hemmeligheter, og har uttalt til FNs Menneskerettsråd at han tar sikte på å tegne opp en liste over forbrytere i det nordkoreanske regimet, melder AFP.

Kirby leder en granskingskommisjon om Nord-Korea som ble satt opp i mars av rådet, FN-systemets «vaktbikkje» for menneskerettigheter.

Nord-Korea har nektet å samarbeide med kommisjonen, som har brukt de seneste månedene på å innhente bevismateriale i Sør-Korea og Japan fra nordkoreanske avhoppere og andre ofre.

– Vitnesbyrdene vi har hørt så langt peker mot utbredte og alvorlige forbrytelser på alle områder, sier Kirby til rådet, der han skal levere en fullstendig rapport til neste år. Han sier bevisene har gitt «et ansikt og en stemme til stor menneskelig lidelse».

– Druknet spedbarn

«Kommisjonen lyttet til overlevende fra politiske leire som led seg gjennom barndommer med sult og de verste grusomheter, som del av et ‘skyld ved nærhet’-praksis, der flere generasjoner straffes for ett familiemedlems tilsynelatende politiske syn eller tilknytning», sier han.

Blant de grusomme vitnesbyrdene var fortellingen om en mann som hadde vært fengslet siden fødselen, som levde av gnagere, øgler og gress, og var vitne til den offentlige henrettelsen av sin mor og bror; fra en kvinne som så en medfange bli tvunget til å drukne sitt eget spedbarn i en bøtte; og fra en mann som ble tvunget til å brenne likene til ihjelsultede fanger og spre asken deres over åkeren.

Kirby satte også søkelys på tortur og seksualisert vold, straff for å se utenlandske såpeoperaer eller å ha religiøse syn, kidnapping av borgere fra Sør-Korea og Japan, omfattende underernæring og den totale kontrollen regimets propagandaapparat har.

Den nordkoreanske diplomaten Kim Yong-ho slo tilbake, og uttalte til rådet at bevismaterialet var «fabrikkert og oppfunnet av krefter som er fiendtlig innstilt» til landet.

Han pekte ut myndighetene i Washington, Tokyo og Brüssel. Nord-Korea har hevdet slike vitnesbyrd er bakvaskelse fra «menneskelig avskum».

Les også: Ville hoppe av til Nord-Korea. Ble skutt.

Sanskjoner

– Et gram bevis er verdt langt mer enn flere kilo fornærmelser og grunnløse angrep. Så langt har imidlertid bevisene pekt i en retning. Og motbevisene mangler, sier Kirby.

Nord-Korea har lenge vært utsatt for internasjonale sanksjoner på grunn av landets atomvåpenprogram. Kirby sier også at det var avgjørende å sørge for at noen må holdes til ansvar for menneskerettighetsbruddene.

– Vi vil søke å fastslå hvilke statlige institusjoner og myndighetspersoner som har ansvar for de alvorlige menneskerettighetsbruddene som beviselig har skjedd, sier han.

Men han understreket at kommisjonen «hverken er påtalemyndighet eller dommer» og at ansvaret for handling ligger hos det internasjonale samfunnet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus