Meny

Taus Øygard i Høyesterett

Den overgrepsdømte eks-ordføreren Rune Øygard var selv av den oppfatning at straffen var for mild, tatt i betraktning forbrytelsene den var en reaksjon på. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rune Øygard ville ikke snakke med pressen da han ankom Høyesterett torsdag morgen. Landets høyeste domstol skal ta stilling til lengden på Øygards straff.
Fakta om Øygard-saken:
  • Rune Øygard (54) ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til ett år og tre måneders fengsel for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente. Høyesterett skal torsdag vurdere straffeutmålingen på nytt.
  • Øygard har hele tiden nektet straffskyld i saken.
  • Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han ble av et enstemmig kommunestyre først innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham var over. Etter at Øygard ble dømt i tingretten i desember i fjor, søkte han avskjed som ordfører.
  • Politiet startet etterforskning i saken etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars 2012.

Den tidligere Arbeiderparti-ordføreren i Vågå ble i vår dømt til ett år og tre måneders fengsel for å ha forgrepet seg gjentatte ganger på en mindreårig jente over en snau toårsperiode. Straffen er for streng, mener Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen. Hun mener det massive medietrykket må gi lavere straff.

– Selv om Øygard har vært aktiv i mediene, så har det noe med vinklingen på denne saken der stikkordet har vært at Rune Øygard er pedofil, og det er han ikke. Det er en del av det jeg vil bruke tid på, sa Larsen til NTB før Høyesterett startet behandlingen av anken torsdag morgen.

Ville være til stede

Rune Øygard og kona Reidun ble møtt av et massivt medieoppbud da de ankom Høyesterett en halv time før rettsmøtet. De to tok plass på benken rett bak pressen, men ønsket ikke å gi noen kommentarer. Mette Yvonne Larsen sier at Øygard ikke har vært i tvil om han ville være til stede under Høyesteretts behandling av saken.

– Det har vært klart hele tiden, sier hun.

Les også: Forsvarer: - Ekstrem mediedekning må gi Øygard mildere straff

De fem høyesterettsdommerne skal ta stilling til straffeutmålingen, som både Øygard og påtalemyndigheten anket. Høyesterett forkastet Rune Øygards anke over saksbehandlingen.

Lagmannsrettens straff på ett år og tre måneders fengsel lå vesentlig lavere enn aktors påstand på to års fengsel. Paradoksalt var Øygard selv av den oppfatning at straffen var for mild, hvis handlingene den gjelder hadde vært reelle. Det sa han i et intervju med NTB dagen etter domsavsigelsen i lagmannsretten.

– Dette er hans politiske holdning og ikke noe jeg kan ta hensyn til i min prosedyre. Det er ikke rettspolitiske momenter som skal behandles i Høyesterett, men hard core juss, sa Mette Yvonne Larsen til NTB før helgen.

Vil ha høyere straff

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter ønsket ikke å gi noen kommentarer før Høyesterett startet sin behandling av saken torsdag moren. Men det er ventet at han vil prosedere på at både rettspraksis, lovforarbeider og klare politiske intensjoner tilsier at straffenivået må ligge på rundt to år, noe han argumenterte for i lagmannsretten.

Høyesterett har satt av fire timer til behandling av saken.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus