Meny

Økokrim anker trolig Tromsdal-saken

Finansmannen Christer Tromsdal (44) må belage seg på en ny runde i retten, denne gangen i Høyesterett. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansmannen Christer Tromsdal (44) må belage seg på en ny runde i retten, denne gangen i Høyesterett.

Denne uka kom de tre dommerne i Borgarting lagmannsrett enstemmig fram til at en av fagdommerne i saken var inhabil, og opphevet dommen som falt i Oslo tingrett 1. november i fjor.

Tingretten dømte Tromsdal til seks års fengsel, mens to andre menn ble dømt til henholdsvis 4 1/2 år og 3 år og 9 måneder i fengsel.

Trioen ble domfelt for en rekke grove eiendoms- og bankbedragerier, og Tromsdal ble dømt til å betale vel 27 millioner kroner i erstatning. Alle tre nektet straffskyld.

Saken startet i 2011. Den ble utsatt i ett år før dommen i tingretten falt i november 2012. Denne dommen ble anket til lagmannsretten som 16. september kom til at en av de fagkyndige meddommerne var inhabil.

Les også: Tromsdal dømt til seks års fengsel

Ny runde

Økokrim vurderer å anke dommen til Høyesterett og setter seg ned torsdag for å ta endelig stilling til ankespørsmålet.

– Vi er uenig i avgjørelsen og da er det naturlig at vi forfølger dette, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim til NTB.

Sentralt i saken er et angrep en nabo av meddommeren ble utsatt for i juni i fjor. To maskerte menn slo seg inn i naboens hus i Asker med slegge. Ekteparet gjemte seg på soverommet og låste døra. En av mennene brukte igjen slegge for å slå inn døra, men stoppet da naboen tok fram en pistol og rettet den mot ham. Denne saken er ikke oppklart.

Politiet fant ikke noe motiv for angrepet. I dommen skriver lagmannsretten at det oppsto en teori om at gjerningsmennene kunne ha forvekslet naboens hus med dommerens.

Meddommeren møtte til avhør i Asker og Bærum politidistrikt og det er det han sa under dette avhøret som forsvarerne i saken mente gjorde ham inhabil.

Les også: Frykter Tromsdal skal bestikke vitner

Streng tolkning

I avhøret sier meddommeren at han ikke hadde fått signaler om at straffesaken skulle ha noe med innbruddet å gjøre, men la til at han var kjent med at de tiltalte hadde kontakter i et kriminelt nettverk der vold kunne forekomme.

Han påpekte samtidig at han selv ikke hadde satt innbruddet i sammenheng med straffesaken, og la til at de tiltalte ikke fremsto som så dumme at de ville finne på å bidra til eller arrangere en slik hendelse.

– Dette må leses i sammenheng. Vi mener lagmannsretten har vært veldig streng når den mener at publikum vil oppfatte dette som en forutinntatt dommer. Det tror vi nok Høyesterett bør vurdere, sier Kavlie.

Ifølge førstestatsadvokaten er dette den eneste grunnen til at han er blitt erklært inhabil.

– Dommerens uttalelser i politiavhøret er av en slik karakter at de samlet sett utgjør slike særegne omstendigheter som er egnet til å svekke tilliten til meddommerens uhildethet, heter det i lagmannsrettens dom.

Håper på ny runde

Tromsdal selv imøteser at straffesaken kommer opp på nytt.

– Dommen jeg fikk i 2012 var svært hard. Jeg kunne tatt livet av noen for samme straffen. Vi opplevde gjennom hele straffesaken at dommerne var forutinntatte og at tvilen ikke kom tiltalte til gode, men at de tolket alt i verste mening, sier han til Nettavisen.

Ifølge finansmannen får de nå forberedt saken og imøtegått påstander på en helt annen måte enn de klarte i tingretten.

– Forhåpentligvis får vi en mer rettferdig behandling av retten, sier Christer Tromsdal.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus