Meny

Østerrike i sjokk over drapsraid

Store politistyrker deltok i jakten på mannen som skjøt og drepte tre politimenn og en ambulansesjåfør i Østerrike tirsdag. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vanligvis så fredelige Østerrike er rystet etter at en 55 år gammel mann drepte tre politimenn og en ambulansesjåfør og deretter tente på sitt eget hus og trolig tok sitt eget liv.

Østerrikske aviser var onsdag fulle av detaljer fra draps- og gisselraidet, som pågikk i om lag ett døgn.

Hvorfor Alois Huber gikk amok og drepte de tre politimennene Roman Baumgartner (38), Manfred Daurer (44) og Johann Ecker (51) pluss ambulansesjåføren Johann Dorfwirth (70), er foreløpig ikke kjent.

Både statsminister Werner Faymann og innenriksminister Johanna Mikl-Leitner kondolerer de pårørende og sier saken er unik i landets kriminalhistorie.

Men østerrikske medier skriver onsdag at det tilsynelatende raknet for den barnløse Huber da kona hans døde av kreft for få år siden.

Bakgrunn: Tre drept i gisseldrama i Østerrike

Huber var en ivrig jeger og var kjent i lokalmiljøet som en særing som flere ganger hadde kommet på kant med politiet og andre jegere. Ofte la han hoder av døde dyr midt på veien.

Skutt i nakken

Natt til tirsdag rykket politiet ut etter melding om at han drev med krypskytteri. 55-åringen lot seg imidlertid ikke stanse og braste gjennom en politisperring med bilen sin og skjøt en av politimennene i nakken før han forsvant. Politimannen ble livstruende såret og fikk behandling på stedet av ambulansepersonell.

Kort etter, mens politimannen fortsatt fikk behandling, sto Huber et stykke unna og skjøt ned ambulansesjåføren, som han siktet på med geværkikkert. En annen politimann ble også truffet, men ikke livstruende såret.

Huber kjørte videre i bilen sin, men havnet i grøfta. Han fortsatte til fots et par kilometer til han nådde en annen politisperring. Her skjøt og drepte han enda en politimann og tok en annen som gissel. Han stjal også en politibil og tok med seg gisselet til gården sin ved Grosspriel utenfor landsbyen Melk.

Ringte venn

Ifølge avisen Kronen-Zeitung ringte Huber ved morgengry tirsdag til jaktkameraten Herbert Huthansl. Han tilsto drapene, sa at han også hadde skutt hunden sin, for så til slutt å si «farvel».

Huthansl forteller til avisen at Huber sa: «Huset er omringet av politi, de har helikopter og kommer for å ta meg».

På dette tidspunktet var gården omringet av politi og soldater, svirrende helikoptre over taket og stridsvogner på jordene. Politiet tok ingen sjanser ettersom Huber hadde lisens for en rekke jaktvåpen. Han avfyrte flere skudd, og man fryktet at han hadde granater i huset.

Tirsdag ettermiddag rykket så politi og soldater inn på gårdstunet. Den stjålne politibillen med liket av politimannen som var tatt som gissel inni, ble funnet i et skjul.

Forkullet lik

Politiet forsøkte forgjeves å få kontakt med Huber, som hadde forskanset seg i våningshuset og jevnlig løsnet skudd mot politiet. Først sent på kvelden tok politiet seg inn i huset.

Varsom gjennomsøkte de rom for rom, i frykt for at Huber vil storme ut og skyte. Til slutt fant politiet et hemmelig rom, som sto i brann. Da de fikk brannen under kontroll, fant de det forkullede liket av en person, trolig Huber, på gulvet.

– Jeg kan ikke forstå det, vi var bestevenner, sier Hunthansl til Kronen-Zeitung.

– Han var en god mann, men han tok konas død svært tungt, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus