Meny

Syria: FN-inspektørene skal tilbake

FNs inspektører på jobb i Syria. mandag ble deres rapport levert FN, men allerede neste uke kan de være tilbake. Foto: Local Commitee of Arbeen (EPA)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede neste uke kan FN-inspektørene være tilbake i Syria.

Mandag denne uken overleverte FN-inspektør Åke Sellström rapporten om angrepet med kjemiske våpen i Syria. Men allerede neste uke kan han og kollegene være tilbake.

Det melder CNN onsdag formiddag.

Mens USA og andre vestlige land mente rapporten viste at det syriske regimet sto bak angrepet med sarin 21. august, kritiserte Russland rapporten som «ensidig».

Les også: Varsler nye Syria-bevis

Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov uttrykte skuffelse over rapporten om det kjemiske angrepet utenfor Damaskus.

– Uten et fullstendig bilde kan vi ikke karakterisere konklusjonene som noe annet enn politiserte, forutinntatte og ensidige, sier Riabkov.

Den svenske FN-inspektøren Åke Sellström overlevrte mandag sin rapport etter granskningen av giftangrepet i Syria 21. august. Foto: NTB scanpixDen svenske FN-inspektøren Åke Sellström overlevrte mandag sin rapport etter granskningen av giftangrepet i Syria 21. august. Foto: NTB scanpix

Rapporten ble offentliggjort mandag og stadfestet at nervegassen sarin ble brukt under angrepet mot de opprørskontrollerte områdene for fire uker siden.

Den trakk imidlertid ingen konklusjoner om hvem som sto bak angrepet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa tirsdag at det er god grunn til å tro at angrepet var en provokasjon i regi av syriske opprørere.

Han kritiserte imidlertid ikke FN-rapporten, men fremholdt at våpeninspektørene bør gjøre flere undersøkelser for å finne ut hvem som sto bak.

USA og Frankrike mener på sin side at det er hevet over enhver tvil at det er Assad-regimet som sto bak, og at opplysningene i rapporten stadfester dette.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus