Tony Abbott er Australias nye statsminister:

Strammet inn asylpolitikken samme dag som han ble tatt i ed

RETT PÅ SAK: - Det australske folk forventer at vi skal få ting gjort, sa landets nye statsminister Tony Abbott da han offisielt tok over makten onsdag. Senere på dagen avskaffet han CO2-avgift for landets mest forurensende bedrifter og strammet inn asylpolitikken. Foto: NTB scanpix
RETT PÅ SAK: - Det australske folk forventer at vi skal få ting gjort, sa landets nye statsminister Tony Abbott da han offisielt tok over makten onsdag. Senere på dagen avskaffet han CO2-avgift for landets mest forurensende bedrifter og strammet inn asylpolitikken. Foto: NTB scanpix

Tony Abbott ble onsdag tatt i ed som Australias nye statsminister. Første dag i jobben kuttet han CO2-avgiften og strammet inn asylpolitikken. - Det som er greit å gjøre i politikken der, er veldig langt unna hva man slipper unna med her, sier norsk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den konservative koalisjonen som Tony Abbott leder, vant valget 7. september. Onsdag ble 55-åringen tatt i ed som ny statsminister i Australia.

– Dagen i dag er ikke bare en seremonidag, det er en handlingens dag. Det australske folket forventer at vi skal få ting gjort og det er akkurat det denne regjeringen vil gjøre, sa Abbott ifølge BBC.

Som sagt, så gjort. Så snart innsettelsesseremonien var over onsdag formiddag, opphevet han CO2-avgiften som den forrige sosialdemokratiske regjeringen hadde innført på landets mest forurensende bedrifter.

Begrunnelsen for dette er ifølge Abbott at karbonskatten har kostet australske jobber og presset kraftprisene opp. Han har dessuten tidligere uttalt at bevisene for menneskeskapte klimaendringer er «absolute crap» (bare dritt), melder AFP.

Marinen skal taue asylbåter tilbake til Indonesia

Lederen av det konservative partiet, Liberal Party, har også gått til valg på å stramme inn asylpolitikken. Onsdag besluttet Abbott at alle båter med asylsøkere som nærmer seg Australias kyst, skal taues tilbake til Indonesia av marinen.

Postdoktor Thorgeir Kolshus ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Foto: UiOPostdoktor Thorgeir Kolshus ved Sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO

– Man snakker om inhuman asylpolitikk i Norge. Australia regnes som et sivilisert land, som vi kan sammenligne oss med på mange måter, men hva som er lov til å si der, og enda viktigere hva det er greit å gjøre i politikken der, er veldig langt unna hva man slipper unna med her, forklarer sosialantropolog Thorgeir Kolshus ved Universitetet i Oslo til ABC Nyheter.

– De siste årene har verken Arbeiderpartiet (Labor) eller de konservative vært spiselige etter europeisk standard. Det har vært en konkurranse om å være tøffest i tryne i immigrasjonspolitikken.

Les også: Raserte flyktningeleir på grunn av uverdige forhold

– Protesten har blitt allemannseie

Selv om man snakker om at den nye regjeringen bidrar til en høyrevridning i australsk politikk, understreker Kolshus at det har skjedd en høyrevridning «over hele fjøla». Når det gjelder innvandring er det ingen store forskjeller mellom de politiske partiene, mener han.

– Det hele startet med One Nation, populistpartiet til Pauline Hanson, som på 90-tallet skrek «vi blir oversvømt av flyktninger». Dette er nå blitt «mainstream» i australsk politikk. Det partiet har blitt oppslukt av de andre og protesten har blitt allemannseie. Dette er til stor frustrasjon for et mindretall, blant annet mine kolleger, som er flaue over å være australske.

- Umulig å få asyl

Også den nå avtroppende Labor-ledede regjeringen gjorde nylig innstramninger i asylpolitikken.

– Abbotts forgjenger fra Arbeiderpartiet, Kevin Rudd, innførte i sommer en ordning om at alle asylsøknader skulle behandles på den lille stillehavsøya Manus nord i Papua Ny-Guinea. Båtflyktningene ble flydd i chartrede fly til Manus som ligger mange tusen kilometer unna, mot at Papua Ny-Guinea får «sølvpenger».

– Det blir i praksis umulig å få innvilget asyl, fordi det ikke er noen nærhet til stedet eller tilknytning til Australia. Asylsøkerne blir altså dumpet i et helt fremmed område, sier Kolshus som mener saken er absurd.

Kolshus skulle selv vært i Australia i jobbsammenheng denne uken og fikk innvilget visum, mens hans meksikanske kollega, en anerkjent professor med 20 års erfaring, fikk problemer med sitt visum.

– Det er ingen som kunne forvente at han ville bli igjen i Australia. Det viser hvordan situasjonen er, sier sosialantropologen.

Les også: Frp: – Interessant at Australia stenger grensene

– Avhengig av Indonesia

Når det gjelder Abbotts tøffe linje mot båtflyktninger fra Indonesia, mener forskeren det er interessant. Han forklarer at det eksisterer en gammel terrorbalanse mellom Indonesia og Australia.

– Australias store frykt har vært «den gule fare», at plutselig hele Asia skal komme gjennom Indonesia til Australia, sier Kolshus.

Ved at Australia anerkjenner blant annet Indonesias okkupasjon av Vest-Papua, den nordvestlige delen av Ny-Guinea, og sørger for at deres satellittstater i Stillehavet ikke begynner å legge seg i okkupasjonen, så sørger Indonesia for at de ikke kan brukes som mellomlanding for asiatiske båtflyktninger, forklarer han videre.

– Indonesia er en svært folkerik og stor nabo, som omslutter Australia og beskytter landet mot eller truer landet med båtflyktninger, alt ettersom.

– Australia er derfor avhengig av samarbeid med Indonesia for at deres store frykt ikke skal bli virkelighet, sier forskeren.

Frykter for økonomien

Kolshus mener den ytterlige innstramingen i asylpolitikken må sees i lys av den økonomiske situasjonen i landet.

– Australia er det eneste landet i det politiske nord som i over 20 år har hatt uavbrutt økonomisk vekst. Nå ser de at økonomien i Kina begynner å kjøle seg ned og blir bekymret. En god del av dette som skjer nå må sees i lys av det.

– De har innsett at dette treet vokser ikke inn i himmelen. De tenker at innvandring er det som vil koste dem mest, hvis de ikke strammer inn. Men innvandringspolitikken har vært svært restriktiv i mange år. Sånn sett er det et underlig sted å starte, mener han.

Lover omstridt foreldrepermisjon

Den nye statsministeren er født i Storbritannia, flyttet til Australia som barn, men dro tilbake til Storbritannia for å studere ved Oxford University. Han drev med boksing i studietiden og er fortsatt svært opptatt av trening, ifølge BBC.

Da han onsdag ble tatt i ed lovet Abbott at regjeringen skal jobbe for alle grupper i samfunnet:

– Vi skal ikke glemme dem som ofte er marginalisert, mennesker med handikapp, urfolk og kvinner som sliter med å kombinere karriere og familie, sa han.

Abbott har i valgkampen blant annet lovet å innføre en ny foreldrepermisjon som skal hjelpe sistnevnte gruppe. Løftet skal være upopulært både innad i statsministerens parti og blant bedriftseiere, som etter planen skal betale for permisjonen gjennom en ny skatt.

– Foreldrepermisjon er ekstremt kontroversielt i Australia og sett med norske øyne er det en fremmedartet debatt. Det har med at Australia har den britiske og amerikanske liberalistiske tradisjonen med at familieanliggende er et rent privat anliggende. Det er et klart skille mellom hva som er statens ansvar og folks eget ansvar, sier Kolshus og fortsetter:

– Dette løftet om foreldrepermisjon vakte stor oppstandelse, og kun begeistring i små lommer av politikken, som vi kan tenke på som venstreorienterte, ellers har løftet bare møtt motstand.

Skal spare penger

Abbott har også lovet å bedre Australias veier. Men under valgkampen lovet han også å gjennomføre kostnadskutt verdt 222 milliarder kroner, dersom han kom til makten.

Blant annet vil det komme kutt i bistandsbudsjettet, noe som særlig kan komme til å ramme flere små øyer i Stillehavet, ifølge NTB.

Abbott har også besluttet å legge bistand direkte inn under utenriksdepartementet. Noe som betyr at det i enda større grad vil bli knyttet opp mot utenrikspolitikken, mener Kolshus.

– Færre kvinner enn i den afghanske regjeringen

Tony Abbott er kjent for å være en «mannemann». Han har tidligere begynt på en utdannelse for å bli katolsk prest og er mot ekteskap mellom samme to av samme kjønn, ifølge BBC.

Hans forgjenger Julia Gillard fra partiet Labor har offentlig stemplet Abbott som «kvinnehater», ifølge NTB.

Da den nye regjeringen ble offentliggjort mandag, var bare 1 av 19 ministerposter tildelt en kvinne; Julie Bishop som blir landets nye utenriksminister. Abbott fikk ros for valget av Bishop, men også hard kritikk for ikke å ha utnevnt flere kvinner.

– Jeg er selvfølgelig skuffet over ikke å ha flere kvinner på listen, sa Abbott etter at regjeringen var presentert.

Han sa videre at han håper å kunne utnevne flere kvinnelige ministere i løpet av tiden frem til neste valg på nasjonalforsamling.

Labors fungerende leder Chris Bowen var likevel lite imponert:

– Den afghanske regjeringen har nå flere kvinnelige medlemmer enn den australske, sa Bowen med henvisning til forholdene i det sterkt muslimske Afghanistan.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:22 Søknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11 EU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07 Sanders med klar ledelse på ny måling18:16 Koteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02 Måling: Frp større enn Senterpartiet17:24 Russland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00 Kommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47 Reklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43 FN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25 Beitekrise for rein i deler av Nordland16:23 Norge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11 Fant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40 VM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12 Bombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37 Arrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26 Rosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23 Rop om hjelp til flyktningene i Syria14:21 Omfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14 Nye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07 Snart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45 Klæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31 Tysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04 Mann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55 Dagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46 Rapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18 LO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03 Medier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38 Fire døde i flystyrt i Australia03:37 Flere virussmittede i Sør-Korea03:30 Passasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03 Innbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02 Amerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32 Unicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02 Nesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00 Over 2.000 døde i virusepidemi01:32 Elton John avlyser i New Zealand01:25 Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19 Apples virusfrykt ga børsnedgang01:11 Casper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25 Extra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58 Saúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43 Kavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15 Svekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum
Siste nytt
19:22PolitikkSøknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11PengerEU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07PolitikkSanders med klar ledelse på ny måling18:16SportKoteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02PolitikkMåling: Frp større enn Senterpartiet17:24VerdenRussland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00PengerKommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47NorgeReklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43VerdenFN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25NorgeBeitekrise for rein i deler av Nordland16:23Helse og livsstilNorge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11NyheterFant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40SportVM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12NorgeBombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37SportArrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26SportRosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23VerdenRop om hjelp til flyktningene i Syria14:21NorgeOmfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenVannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14VerdenNye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07NorgeSnart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59PolitikkButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45SportKlæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31SportTysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04NorgeMann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55NorgeDagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenIsrael skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46KulturRapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18NorgeLO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03VerdenMedier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38VerdenFire døde i flystyrt i Australia03:37VerdenFlere virussmittede i Sør-Korea03:30VerdenPassasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03NorgeInnbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02VerdenAmerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32NorgeUnicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02NorgeNesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00Helse og livsstilOver 2.000 døde i virusepidemi01:32KulturElton John avlyser i New Zealand01:25NorgeLokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19VerdenApples virusfrykt ga børsnedgang01:11SportCasper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25NorgeExtra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58SportSaúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43VerdenKavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15KulturSvekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55NorgeRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus