Meny

Tiltalte: – Jeg lider ikke av paranoid schizofreni

FULGTE MED: De rettsoppnevte sakkyndige Andreas Eirik Hamnes (t.v) og Kjersti Narud under rettsaken mot en sunnmøring i forbindelse med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne i Oslo Tingrett onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tiltalte 38-åringen i Sigrid-saken snakket om teorier han har lansert i brev til PST og familiemedlemmer.

Statsadvokat Jens Olav Sæther tar onsdag for seg den siste delen av aktoratets utspørring av den 38 år gamle Ålesund-mannen. 

Sæther stilte en rekke spørsmål rundt teorier den tiltalte har kommer med, noe som står helt sentralt i forhold til spørsmålet om tiltalte er tilregnelig eller ikke.

De tre rettsoppnevnte sakkyndige som har vurdert 38-åringen er uenige om mannen sinnstilstand.

38-åringen sa i retten at det ikke er i hans interesse å samarbeide med de sakkyndige som ikke har blitt enige om en konklusjon. Han sier han ikke har behov for å misbruke psykiatrien for å slippe straff, hvis han har begått drap.

– Det er det som er sannheten, det er det som er viktig. Jeg lider ikke av paranoid schizofreni eller noe sånt. Det prøvde de på i Ålesund, og der lyktes de ikke, sa tiltalte.

Les også: – Føler en viss skyld for Sigrids død

– Hører høy klar radiostemme i ørene

Sæther leste under utspørringen opp fra en mail tiltalte sendte til et nært familiemedlem 30. mai 2011. Der skriver mannen at han hører en høy og klar radiostemme i ørene. Dette var radiosignaler og skyldes implantater, skriver tiltalte.

Statsadvokaten spurte om en rekke teorier tiltalte har kommet med. Blant annet hvordan man kan bli kvitt psykiske problemer uten medisiner.

38-åringen mener at man kan bli kvitt stemmer i hodet ved å spraye vann i øret. Han sa videre at han ikke har hatt disse plagene, og derfor ikke har prøvd det.

– Dette er kun analyser, påpeker han.

Les også: Tiltalte: – Bildet av bilen kan være manipulert

Uenig om Breivik-konklusjon

38-åringen sa at han har lest mye om Anders Behring Breivik og mener han ikke er frisk, selv om han, i et brev statsadvokaten leste opp, har skrevet at Breivik har «en fin logikk, og setter ting sammen bra».

– Jeg har skrevet mye om ABB, og har et godt grunnlag for å være uenig med de sakkyndige som dømte han utilregnelig, svarer 38-åringen.

– Jeg analyserer kun ut fra det jeg har sett i media, og så har jeg lest litt av manifestet hans, forklarte 38-åringen.

Han ville ikke uttale seg om han har bedre kompetanse til å vurdere Breiviks sinn enn de sakkyndige.

Les også: Her mener politiet at Sigrid ble drept

– Skiller ut lyd

Sæther leste også opp en e-post tiltalte har sendt til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) 25.juli 2011. I e-posten skriver han om en tankegang kalt «rapid thinking» - en evne han har til å blant annet få med seg innholdet i flere samtaler rundt ham samtidig.

– Jeg kan til en viss grad bruke metoden. Jeg klarer blant annet å skille hva som sies hvis jeg hører på radio og tv samtidig.

Statsadvokat spurte den tiltalte om han har tenkt på hvordan andre vurderer skriveriene hans på nettet. 38-åringen svarer at han er påpasselig med å understreke at han bare analyser.

Dersom noen reagerer på det, så er det de som trenger psykiatrisk behandling - ikke han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus