Meny

OECD med rapport om støtte til landbruk:

Norge på topp i OECD-ranking over landbruksstøtte i verden

Landbruksstøtten opp i verdens land i fjor: Men bøndene kommer ulikt ut - avhengig av deres konkurranseevne. OECD anbefaler økt importkonkurranse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støtten til landbruk verden over økte fra 15 prosent i 2011 til 17 prosent i fjor. Norge toppet OECDs statistikk med 63 prosent av bondens inntekt i form av offentlig støtte.

Det går frem av den årlige rapporten om situasjonen i 47 av verdens land som står for 80 prosent av verdens landbruksproduksjon, laget av organisasjonen OECD.

OECD-rapporten Agricultural Policy Monitoring and Evaluation 2013: OECD Countries and Emerging Economies som ble offentliggjort i Paris onsdag formiddag, viser at disse 47 landene i alt brukte 201,2 miliarder euro i 2012 på å støtte landbruket.

Det er opp fra 185 milliarder i 2011, målt i det OECD kaller «PSE», som viser hvor stor del av bondens inntekter som stammer fra offentlig støtte.

Støtten omfatter både tilskudd fra statsbudsjettet og virkningen av tollvernet som gjør at landbruksvarer kan selges dyrere enn verdensmarkedets priser.

Rapporten omfatter OECDs medlemsland, samt de fremvoksende økonomiene Brasil, India, Kina, Kasakhstan, Russland, Sør-Afrika og Ukraina.

Norge er OECD-verstingen

I OECDs verden er Norge verdens verste. OECD beklager at landbruksstøtten hindrer produsenter og forbrukere å ta sine egne valg på verdensmarkedene.

OECD-rapporten oppgir at støtten til norsk landbruk økte fra 22,1 milliarder kroner i 2011, til 24,9 milliarder i 2012.

Det utgjør en oppgang fra 59 til 63 prosent fra 2011 til 2012. Dermed ligger Norge desidert på støttetoppen.

Siden den tid har det rødgrønne stortingsflertallet vedtatt å øke målprisene med 330 millioner kroner fra 2012 til i år. Og støtten over statsbudsjettet økte med 230 millioner fra 2012 til 2013.

Til sammenlikning ble norsk landbruk støttet med 66 prosent i perioden 1995-1997.

For OECD-landene som Norge tilhører, har støtten i gjennomsnitt gått ned fra 37 prosent i 1986-88, til 30 prosent i 1995-97 og 19 prosent i 2010-12.

Les også: OECD skamroste Islands frislipp av bankene

Så høy er landbruksstøtten verden over:

Saken fortsetter under bildetOECDs oversikt over støtte til landbruket i de ulike landene, målt i PSE (produsent-subsidieekvivalenter). Kilde: OECDOECDs oversikt over støtte til landbruket i de ulike landene, målt i PSE (produsent-subsidieekvivalenter). Kilde: OECD

Vil ha Norge til å importere enda mer

OECD anbefaler at Norge skal redusere støtten til produksjon av landbruksvarer her i landet, og vri offentlig støtte vekk fra produksjon, i retning miljø, landskapspleie og liknende.

Les også: OECD gir opp verfts-avtale

Samtidig går OECD inn for det de nye regjeringspartnerne signaliserer, å åpne for mer importkonkurranse ved å lette på tollvernet.

OECDs tall viser at importen av landbruksvarer fra før har blitt 3,5 ganger så høy i 2011 som i 2000. Eksporten har økt til 1,9.

Nettoimporten har dermed vokst fra 640 millioner dollar (3,8 milliarder kroner) til 3020 millioner dollar (18,1 milliarder kroner) i samme periode.

Les også: Omatt og omatt fra OECD

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus