Meny

Pengestøtte til Sp kan være straffbar

ULOVLOG STØTTE? Senterpartiet har blant annet mottatt 200.000 kroner fra et kraftselskap, noe som kan være ulovlig ifølge en fersk rapport. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pengestøtten fra Troms Kraft til Senterpartiet på 200.000 kroner er ett av flere kritikkverdige forhold som avdekkes i en ny rapport. Støtten kan være straffbar.
Troms Kraft:
  • Nord-Norges største energikonsern, etablert i 1898. Hovedkontor i Tromsø.
  • Eies av Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent)
  • Omsetter for om lag 3,4 milliarder i året.
  • Omkring 380 medarbeidere
  • Områdekonsesjon i 15 av 25 kommuner i Troms.
  • Eier 12 kraftverk i Troms og er deleier i fire andre selskaper.
  • Høsten 2011 avdekket Troms Kraft det de mener er omfattende regnskapsmanipulasjon i deres svenske datterselskap Kraft & Kultur. I fjor måtte Troms Kraft skyte inn nesten 2 milliarder kroner i en redningspakke for selskapet, som har skiftet navn til Nordic Green Energy.
  • Politiet vil nå vurdere om Troms Kraft begikk lovbrudd da de i 2009 ga 200.000 kroner i pengestøtte til Senterpartiet. Pengegaver til partier fra offentlig eide selskaper er forbudt, og pengene gikk rett i partikassen, til tross for at de var øremerket et prosjektet om fornybar energi.
  • Saken involverte også Eidsiva Energi som bidro med 500.000 kroner. Partiet har allerede blitt straffet for forholdet.

 

(Kilde: Troms Kraft, NTB)

Blant annet konkluderes det i rapporten med at ledelsen i selskapet visste at Senterpartiet var mottaker av 200.000 kroner fra Troms Kraft. Pengene skulle gå til prosjektet «Slipp energien løs! – en politikk for realisering av fornybar energi».

Senterpartiet fikk en bot av Økokrim på 200.000 kroner for brudd på bokføringsloven da saken ble avdekket.

Kan være korrupsjon

Påtaleleder Einar Sparboe Lysnes i Troms politidistrikt opplyser til VG at politiet vil be om innsyn i granskingsrapporten for å vurdere om det har skjedd straffbare forhold. Jussprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo mener pengestøtten til Senterpartiet kan være straffbar.

– Partiet har allerede blitt straffet for dette. Det er antakelig korrupsjonsbestemmelsen som er mest nærliggende for Troms Kraft. Det er eventuelt snakk om alminnelig korrupsjon, som rammes av straffeloven § 276a, sier Høgberg til VG.

Oddbjørn Schei, som var konsernsjef i Troms Kraft i 2009, ønsket tirsdag ikke å kommentere funnene i granskningsrapporten før han hadde fått lest den.

Les også: Hareide heller mer mot Frp enn Sp

Avdekket regnskapsmanipulasjon

Et tap på to milliarder kroner i Troms Kraft kunne vært unngått, viser granskingen av selskapet, ifølge Dagens Næringsliv.

Regnskapsfeilene kunne vært oppdaget flere år før, framgår det av rapporten, som ble lagt fram mandag av siviløkonom Leiv Nergaard.

Høsten 2011 ble det avdekket det Troms Kraft mener er en omfattende regnskapsmanipulasjon i det svenske datterselskapet Kraft & Kultur.

Arbeidet med rapporten har vært omfattende og har pågått i nesten to år, etter at eierne i Troms Kraft, Tromsø kommune og Troms fylke ba om en gransking. Regnskapsfeil tilbake til 2003 er avdekket.

– Jeg har ikke vært i nærheten av en lignende sak. I sum er dette veldig alvorlig, sier gransker Leiv Lea Nergaard til avisen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus