Meny

Marinen ble advart om at Alexis hadde problemer

En politimann sjekker papirene til soldater som skal inn på marinebasen Navy Yard, dagen etter at tolv mennesker ble drept i en masseskyting. Foto: Jason Reed (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i den amerikanske delstaten Rhode Island advarte i forrige måned marinen om at Aaron Alexis «hørte stemmer». Dermed reises det flere spørsmål om hvorfor han var gitt adgang til basen Navy Yard i Washington.

Tolv mennesker ble drept av Alexis før politiet greide å skyte og drepe ham på marinebasen, som ligger bare to kilometer fra kongressbygningene og Det hvite hus.

Pentagon sier de skal gjennomgå sikkerheten ved amerikanske militæranlegg over hele verden, og Det hvite hus lover å gjennomgå kravene som stilles til sivile firmaer som får oppdrag hos de militære.

Budsjettkutt

En rapport som ble sendt ut mandag, viser at på grunn av svikt i sikkerhetsrutinene har 52 personer med dommer for alvorlig kriminalitet fått adgang til marinens anlegg det siste året. Det skyldes innsparinger som følge av budsjettkuttene.

Politiet i Rhode Island var så bekymret for Alexis' oppførsel da han var på en forretningsreise der i august, at de varslet marinens politi.

Les også: Washington-skytter var alene om drapene

Alexis sa til politiet at han trodde folk fulgte etter ham og «sendte vibrasjoner inn i kroppen hans», heter det i en rapport fra politiet i Newport.

Byttet hotell

Han fortalte politiet at han hadde byttet hotell to ganger for å unngå lyden som kom gjennom gulvet og taket, og at de som forfulgte ham, brukte en slags mikrobølgeovn for å hindre ham i å sove.

I rapporten står det at politimannen som Alexis snakket med, tok kontakt med politiet ved marinebasen på stedet. Han sa at han fakset hele rapporten til marinebasen. Marinen svarte at de skulle sjekke om han faktisk jobbet for dem.

Ba om hjelp

CNN melder i tillegg at Alexis hadde tatt kontakt med to sykehus for veteraner nylig, trolig for å be om psykiatrisk hjelp.

– De første rapportene tyder på at dette var et individ som kan ha hatt noen mentale problemer. At vi ikke har et godt nok system for bakgrunnssjekk, gjør at vi blir mer sårbare for slike masseskytinger, sa president Barack Obama til TV-kanalen Telemundo tirsdag.

Les også: Gjerningsmannen var sikkerhetsklarert

Alexis ble dimittert fra marinen i 2011 etter å ha tjenestegjort i fire år, uten anmerkning til tross for en serie på åtte-ti anmerkninger for tjenesteforsømmelse, fra trafikkbøter til dårlig atferd.

Sikkerhetsklarert

Med sikkerhetsklarering og adgangskort fra firmaet han jobbet for, som hadde kontrakt med basen, kom han seg uten problemer inn med et våpen gjemt på kroppen. På basen fikk han tak i enda et håndvåpen og ga seg til å skyte mot kafeteriaen.

Firmaet han arbeidet for, The Experts, sier de foretok to bakgrunnssjekker på ham. Det eneste de fant, var en trafikkbot. Men de fikk også bekreftet sikkerhetsklareringen han hadde siden han tjenestegjorde, og som var gyldig i ti år.

Les også: – Familien så ikke dette komme

Bakgrunnssjekkene avslørte ikke at han to ganger var blitt arrestert for uforsiktig omgang med våpen, i Texas i 2010 og i Seattle i 2004, men uten å ha blitt dømt for noe. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus