Meny

Bare et fåtall sendes til hjemlandet for å sone

Bare et fåtall sendes til hjemlandet for å sone

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare et lite mindretall av utenlandske fanger i norske fengsler sendes til hjemlandene for å sone.

1.266 utlendinger sitter i norske fengsler. De utgjør en tredel av de innsatte og andelen er økende, skriver Bergens Tidende.

I fjor ble 48 overført til soning i hjemlandet. Året før var tallet 52. Til sammen har 171 blitt sendt til utenlandske fengsler de siste fire årene.

Les også: Færre kriminelle utlendinger blir sendt ut

Dagens ordning fungerer ikke godt nok og enkelte av landene trenerer retur av innsatte, opplyser Kriminalomsorgens yrkesforbund. Leder Knut Are Svenkerud krever slutt på at utenlandske fanger i dag kan nekte soningsoverføring.

– Det finnes en hjemmel i dag for å bruke tvang, men på grunn av klageadgangen gjør det at overføringen tar mye lengre tid. I disse sakene burde ikke frivillighet være et spørsmål i det hele tatt, sier han.

Statssekretær Kristin Bergersen (Ap) i Justis- og beredskapsdepartementet er ikke spesielt misfornøyd med tallene.

Les også: Vil kaste ut utenlandske kriminelle

– Danmark, som er et land vi kan sammenligne oss med på dette området, soningsoverførte to personer i fjor. Vi overførte 48. Hvis man løfter blikket litt, så gjør Norge en svært god jobb for å få overført utenlandske innsatte, sier hun.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus