Meny

Politiet vil ikke ha eget dyrepoliti

Denne sauen har klauver som sjelden blir klippet. Foto: Mattilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet vil prøve ut en egen type politi som etterforsker dyrekriminalitet, men Politidirektoratet sier nei.

I sommer foreslo tilsynet å prøve ut et eget dyrepoliti etter svensk modell, melder NRK. Avdelingen skulle ha hjulpet Mattilsynet i dyrevelferdssaker.

– Et spesialpoliti for dyr har vi ikke behov for. Vi har etterforskningsenheter og politienheter som etterforsker de fleste typer kriminalitet, og dette området er ikke så spesielt at det berettiger en egen type politi, sier avdelingsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet.

– Vi håpet på en utredning nå umiddelbart, men vi forstår at politiet må prioritere andre ting, sier administrerende direktør Harald Gjein i Mattilsynet.

Les også: Mattilsynet innkaller til møte om dyretragedier

Dyrevernorganisasjonen NOAH uttaler at det satses altfor sjelden på å følge opp og straffe personer som har utøvet vold mot dyr.

– Dette gjelder både vold og mislighold av familiedyr, dyr i landbruket og vold mot ville dyr. Med opprettelsen av et eget dyrepoliti innad i politiet vil langt flere slike saker kunne følges opp, sier veterinær og NOAH-leder Siri Martinsen.

Hun mener at et dyrepoliti også kan gi økt forståelse av sammenhengen mellom vold mot dyr og vold mot mennesker.

Les også: Skrekkbilder fra Mattilsynet

– En av erfaringene fra forsøket med Djurskyddspolisen i Stockholm er at politiet gjennom etterforskningen av vold mot dyr, også har kommet over tilfeller av vold mot mennesker, som for eksempel familievold, sier Martinsen.

I 2012 ble det anmeldt 233 brudd på dyrevelferdsloven i Norge.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus