Meny

Washington-skytter var alene om drapene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som skjøt og drepte tolv mennesker på en militær kommandosentral i USAs hovedstad, handlet alene. Han kom seg inn på området fordi han arbeidet for et firma som hadde oppdrag der.

34-åringen Aaron Alexis ble drept i en skuddveksling med politiet mandag inne på området til den amerikanske marinens anlegg Navy Yard i Washington D. C. Tirsdag sa Washingtons politisjef Cathy Lanier at ingen andre var mistenkt i saken.

– Vi har identifisert den eneste personen som var ansvarlig for at liv gikk tapt, sa Lanier.

Aaron Alexis var født i delstaten Texas vest i USA og var tidligere reservist i den amerikanske marinen, opplyser politiet.

Ny jobb

Mannens arbeidsgiver opplyser at 34-åringen begynte i en eller annen virksomhet på anlegget i forrige uke, men at det er uklart om han fortsatt kan ha vært under opplæring.

Alexis har arbeidet for det samme IT-selskapet, The Experts, på minst seks militære installasjoner i løpet av juli og august, sier hans sjef Thomas Hoshko til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Gjerningsmannen var sikkerhetsklarert

Det er ikke meldt om noen spesielle hendelser, episoder eller personlige problemer i denne perioden.

Derimot melder USAs marine at Alexis fikk avskjed i nåde fra marinens reservestyrke i 2011, til tross for en serie tjenesteforsømmelser.

Hovedkvarter

I den første tiden etter mandagens skyting lette politiet etter en mulig andre gjerningsmann i området på og rundt Navy Yard. Anlegget er ifølge avisen Washington Post hovedkvarter for den amerikanske marinens operasjonssjef, admiral Jonathan Greenert.

Motivet for angrepet mot anlegget var tirsdag ikke brakt på det rene, men Alexis hadde ingen kjent tilknytning til terrorisme, ble det sagt. Folk som ble kjent med ham etter at han i 2011 ble fratatt sin status som reservist, beskriver ham som «en snill og intelligent fyr».

Men andre kaller ham en hissigpropp som ofte havnet i trøbbel, og som sto i registrene over arrestasjoner i tre av USAs delstater. En venn av Alexis som eier en restaurant der han pleide å spise, sier han var «en 13-åring i en 34-årings kropp».

Ifølge Asscoiated Press ble han behandlet for psykiske lidelser og skal blant annet ha vært plaget av paranoia, søvnproblemer og stemmer i hodet.

Haglgevær

TV-kanalen CBS melder at Alexis var bevæpnet med et automatgevær og en hagle da han iført mørkeblå klær kom inn på Navy Yard-området. Haglgeværet er registrert som solgt i en butikk i delstaten Virginia, som grenser mot Washington D. C., i løpet av den siste uken.

Myndighetene ba tirsdag om at alle som vet noe som helst om saken, tar kontakt.

– Ingen opplysning er for liten, vi forsøker å finne ut alt vi kan om Alexis' bevegelser den siste tiden, hvem han var i kontakt med og hvem han møtte, sa Valerie Partave i det føderale politiet FBI.

Det er kjent at Aaron Alexis var praktiserende buddhist, men også at han hadde store problemer med å holde et voldsomt sinne under kontroll.

Han gjorde tjeneste i USAs marine fra 2007 til 2011, da han fikk jobb i et stort dataselskap.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus