Meny

Bevisene som peker mot 38-åringen

Foreldrene til den drepte datteren Sigrid Giskegjerde Schjetne, Tom Schjetne og Ingrid Ruth Giskegjerde (t.v. bak), under rettssaken mot en sunnmøring (t.h) i Oslo tingrett tirsdag ettermiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om ingen direkte bevis nagler den tiltalte 38-åringen til forsvinningen av Sigrid Giskegjerde Schjetne, er rekken av indisier sterke. – En orgie av spor hvor jeg er tilfeldig til stede hele tiden, kommenterte 38-åringen i retten tirsdag.
Fakta om rettssaken etter drapet på Sigrid
• En 38 år gammel mann er tiltalt etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble drept i august fjor.

• Påtalemyndigheten har tatt ut en tiltale om forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter og frihetsberøvelse hvor offeret er påført ualminnelige lidelser.
• Det er varslet påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern fordi en av tre sakkyndige har funnet mannen utilregnelig.
• Oslo tingrett har satt av tre uker til rettssaken.
• Aktorer i saken er statsadvokat Nina M. Prebe og Jens Olav Sæther. Den tiltaltes forsvarere er advokat John Christian Elden og advokat Thomas Randby. Bistandsadvokat for den dreptes familie er advokat Harald Stabell.
• Rettens administrator er tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen.

Andre dags utspørring av den tiltalte ble en overbevisende demonstrasjon fra aktoratets side.

Det er flere ganger blitt trukket fram at det ikke er noen bevis om knytter 38-åringen direkte til forsvinningen 5. august i fjor og dødsfallet, men aktoratets kjede av indisier er lang.

Statsadvokat Nina Prebes måte å framlegge politiets tekniske funn i saken, førte den tiltalte inn i et hjørne av selvmotsigelser, fantasifulle forklaringer og rene avvisninger.

Les også: Lanserte seg selv som mulig drapsmann

Viktigste bevis

De viktigste bevisene påtalemyndigheten har mot 38-åringen er:

• Blod fra Sigrid er funnet inne i campingvogna på Bryn som 38-åringen var den eneste som brukte.

• Blod fra Sigrid er funnet på en reklameavis inne i en søppelsekk med tiltaltes delvise fingeravtrykk på. I samme sekk er det funnet finger- og håndavtrykk fra 38-åringen på en plastpose fra Biltema.

• Dyner, puter, laken, telt fra campingvogna og en lykt tilsvarende en som tiltalte hadde mistet, var blant det som Sigrid Giskegjerde Schjetne var pakket inn i. Lykta lå innerst ved 16-åringen i rullen av tekstiler.

• Funn av kvittering på salmiakk og klorin som ble brukt til å vaske i campingvogna. Det var også helt over offeret.

• Bunnplate med blodflekker fra senga i campingvogna, funnet i låven.

Les også: Dette svarte tiltalte om politiets blodspor

Spilte av avhør

Aktor valgte også å spille av et avhør av den tiltalte fra 2. november i fjor da han første gang ble forelagt opplysningene om at det var funnet spor av blod fra Sigrid ved campingvogna.

Etter en lang seanse hvor han avviser hele funnet som uforklarlig, spør han etterforskeren om det er spor av vaskemidler på avisen med blodet på. Han sier videre at han plutselig fikk en teori om at Sigrid kunne være pakket inn noen dyner og dynket med vaskemidler.

På dette tidspunktet var ingen opplysninger om hvordan Sigrid Giskegjerde Schjetne var funnet, gjort kjent for andre.

– Jeg ville at retten skulle se under hvilke omstendigheter han kom med nettopp disse opplysningene, og det synes jeg var viktig for retten å få se og høre, sier Prebe til NTB etter at retten er hevet.

– Dette er en sammensatt sak hvor ikke noe enkeltbevis er fellende. Det påtalemyndigheten har lagt fram i dag er et bevisbilde om noe som gir indikasjoner på at han har vært med på å rydde opp på et åsted, men om det er et drap eller ikke, det vet man foreløpig ingenting om, svarte forsvarer John Christian Elden.

Les også: Sov i bilen etter at Sigrid forsvant

Speil og stemmer

Aktoratet brukte slutten av dagen til å stille spørsmål om tiltaltes liv og arbeidsforhold, hans psykiske helse og kontakt med helsevesenet.

Tiltalte har ikke hatt noe lønnet arbeid siden 2003 og beskriver selv bosituasjonen han har hatt som dårlig.

– Jeg er ikke så fin på det, kommenterte ham.

Når statsadvokaten spør om interesser kommer 38-åringen inn på det han kaller for «speilet», som framstår som en metode eller en «kode» som han mener kan brukes til å løse problemer og forstå mennesker.

– Det er vanskelig å forklare, medgir han.

Tiltalte avkreftet at han har hørt stemmer i hodet, men hadde samtidig vansker med å avklare om dette har vært et problem tidligere.

Aktor leste opp fra en journal, der tiltalte diskuterer stemmer med legen sin. Her går det at fram at han har hørt stemmer, men at han greide å kontrollere dem.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus