Meny

Solvik-Olsen: Breivik mente Frp var for liberalt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Anders Behring Breivik forlot oss fordi vi var for liberale, sa nestleder Ketil Solvik-Olsen i sitt møte med utenlandsk presse. Nå vil partiet bli kvitt stempelet som innvandringsfiendtlig.

Sammen med FpU-leder Himanshu Gulati representerte Solvik-Olsen ledelsen i partiet på en pressekonferanse tirsdag. Han trakk først fram det gode resultatet de borgerlige fikk ved stortingsvalget, og at det nå er høyst sannsynlig at partiet blir del av en flertallsregjering.

– Det er store sjanser for at vi får en finansminister og en energi- og oljeminister fra Frp. Da er det viktig at disse personene kan diskutere de viktige sakene, og ikke disse feilaktige oppfatningene, sa Solvik-Olsen til de fremmøtte, som i all hovedsak var utenlandske pressefolk.

Les også: Solberg smører med snop

– Husker ikke Breivik

Nestlederen trakk også opp hovedlinjene i partiets historie. Han understreket at partiet først og fremst er opptatt av mindre byråkrati, bedre helse og bedre kommunikasjon. Han fortalte at Frp er tilhenger av en strengere innvandringspolitikk, men at det ikke er imot innvandring. Solvik-Olsen var selv medlem av Oslo Frp da massemorderen Anders Behring Breivik var medlem, men husker ingenting av ham.

– Det er vanskelig å se hvorfor han kom inn i partiet, men lett å se hvorfor han forsvant. Det fins ikke grobunn for hans ideer i vårt parti, sa Solvik-Olsen, som med dette håper å få satt et punktum for saken i utenlandske medier.

– Elsk oss eller hat oss, men gjør det på riktig grunnlag, ba nestlederen.

Les også: Per Sandberg pendler 316 mil hver dag

Mange nasjonaliteter

Fpu-leder Himanshu Gulati mener partiet ikke kunne hatt medlemmer fra så mange land hvis det virkelig var innvandringsfiendtlig.

– Jeg tenker tilbake på sommerleiren vår i år. Der var det folk fra Somalia, Sudan, Marokko, India, Myanmar, Thailand, Vietnam og Filippinene. Om bare noe av det som er skrevet om oss var riktig, tror jeg ikke vi ville sett at så mange innvandrere støttet partiet vårt, sa Gulati.

På spørsmål fra flere om partiet angrer på bruken av begrepet «snikislamisering», svarer Solvik-Olsen at det ikke var noe godt ord, men at det må ses ut fra sammenhengen det ble brukt i.

– Det dreide seg om eldrehjem der det ble krevd at kunstverk med griser som motiv skulle fjernes. Vi har mange muslimer i vårt parti, noe vi neppe kunne hatt hvis vi var muslimfiendtlige, påpeker han.

Les også: Siv Jensen sier det er mange vanskelige saker

Aarebrot skuffet

De to Frp-toppene fikk sterk støtte fra valgforsker Frank Aarebrot, som er professor i sammenlignende politikk. Han mente det var urettferdig og direkte galt å koble Frp med Anders Behring Breivik, selv om han en periode var medlem av partiet.

– Man kan ikke karakterisere et parti ved å vise til hva de enkelte medlemmer sier og gjør, sa Aarebrot. Han påpekte at Norge som et lite land svært sjelden er å finne på forsiden av utenlandske aviser. Derfor blir skaden så mye større når det først skjer, og det på gale premisser.

– Jeg er skuffet, særlig fordi det var internasjonale kvalitetsaviser som ledet an den ukorrekte dekningen, blant annet britiske, sa Aarebrot.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus