Meny

39-åring i retten for trusler mot Stoltenberg

39-åring i retten for trusler mot Stoltenberg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsaken mot 39-åringen fra Telemark som står tiltalt for blant annet å ha truet med å lemleste statsminister Jens Stoltenberg startet tirsdag i Nedre Telemark tingrett.

Mannen nekter straffskyld og mener handlingene er innenfor ytringsfriheten.

Han ble anmeldt for å ha skrevet på sin Facebook-side at han ville få Stoltenberg lagt inn på psykiatrisk avdeling, og skrev svært grafisk hvordan han ville lemleste ham der. Han skrev også at han ville begå statskupp.

Bakgrunn: I retten for trusler mot Stoltenberg

Truet med å sprenge NRK

39-åringen er også tiltalt for en rekke andre forhold, som Youtube-videoer han la ut i juni i år. I videoene sa han blant annet at han ville sprenge Porsgrunn og NRK Østafjells. Tiltalen omfatter også trusler mot en politiansatt og en NRK-journalist. Han er også tiltalt for bruk og oppbevaring av hasj.

Mannen er ifølge Varden tidligere dømt til fengsel i 84 dager i USA for å ha framsatt drapstrusler mot president Barack Obama. Truslene ble framsatt mens han loffet rundt i USA i 2011 og 2012.

Det var apparatet rundt Jens Stoltenberg som anmeldte 39-åringen 25. juli i sommer, opplyser politiadvokat Per Steinar Bungum i Telemark politidistrikt til Varden.

Les også: «Hva blir de økonomiske konsekvensene av å true en flyplass, mon tro?»

Tilregnelig og psykisk frisk

Mannen er ifølge avisen vurdert som tilregnelig og psykisk frisk av rettspsykiatere som har vurdert ham ved to anledninger. Mannen skal være IT-ekspert og har startet flere programvareselskaper som gjør det godt i dag. Hans advokat Andreas Nyhaug opplyser at mannen har en IQ som ligger langt over gjennomsnittet.

– Han kan sitte timevis og sitere fra Koranen, Bibelen, fra hinduistisk lære, og så videre, sier Nyhaug, som ikke tror det blir noen stor diskusjon rundt de faktiske forhold ifølge Porsgrunns Dagblad.

Nyhaug sier klienten har erkjent de fleste forholdene, men nekter straffskyld.

– Min klient mener dette dreier seg om ytringsfrihet, sier Nyhaug til avisen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus