Meny

Fellesforbundet: – Grovt tilfelle av sosial dumping

Fikk 17 kroner i timen

DRØYE 2000 PR. MÅNED: – Jeg har jobbet i Fellesforbundet siden 1999, og jeg har aldri sett et så grovt tilfelle av sosial dumping, sier saksbehandler Torgrim Frøland i Fellesforbundet. Foto: Skjermdump fra steving sendt til Stavanger Tingrett

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snaue 13.000 kroner fikk litaueren utbetalt for å arbeide full tid i seks måneder.– Det verste tilfellet av sosial dumping jeg har sett, sier Fellesforbundets saksbehandler.

29-åringen fra Litauen kom til Norge for å jobbe i et rørleggerfirma. Da han følte at han fikk for lite lønn, tok han kontakt med Fellesforbundet etter råd fra kolleger.

Fellesforbundet har hentet inn kontrakt, lønnsslipper og e-poster mellom mannen og arbeidsgiveren. De mener dette dokumenter at litaueren er blitt grovt underbetalt.

– Jeg har jobbet i Fellesforbundet siden 1999, og jeg har aldri sett et så grovt tilfelle av sosial dumping, sier saksbehandler Torgrim Frøland i Fellesforbundet til ABC Nyheter.

Les også: – Dette dreier seg om sosial dumping

– Betalte dobbel husleie

I løpet av seks måneder fikk mannen fra Litauen utbetalt 12.835 kroner i en hundre prosent stilling. I 29-åringens kontrakt står det at mannen skulle ha 90 kroner i timen. Det er langt under lovens minstelønn. Tilsvarende lønn for ufaglærte med hans erfaring, er 158 kroner i timen.

– Bare her har han blitt lurt. Men i tillegg til dette har arbeidsgiver foretatt en rekke ulovlige trekk, forklarer Torgrim Frøland.

Litaueren har leid en leilighet av en mann som har en rolle i rørleggerfirmaet. Arbeidsgiveren har trukket mannen for husleie direkte fra lønn, samtidig som han skal ha tatt i mot husleien kontant. Dette betyr at Litaueren har betalt dobbel husleie hver måned.

– Mannen fra Litauen kan dokumentere det han sier med kontoutsktifter og e-post. Vi oppfatter ham som en troverdig og seriøs person, og vi tar saken alvorlig, sier Frøland.

Fellesforbundet beregninger viser at litaueren har jobbet for 17 kroner i timen.

– Det var vanskelig å klare seg med så lite penger. Jeg hadde for lite til mat og telefonregningene, sier litaueren til NRK.

Les også: Stoltenberg lover LO ny pakke mot sosial dumping

– Misbrukt og lurt

Frøland sier at de har prøvd å løse saken på et lavere nivå, og har derfor hatt en dialog med rørleggerfirmaet. Bedriften avviste Fellesforbundets krav, og tilbød mannen 25.000 kroner i et forliksforslag.

– Dette sa vi nei til. Han er misbrukt og lurt av arbeidsgiver, sier Frøland.

Inkludert feriepenger har Fellesforbundet sendt et krav på 157.101 kroner til Stavanger tingrett sammen med LO-advokat Merete Akerø, som har hatt det juridiske ansvaret i saken. Ifølge stevningen ble også litaueren oppsagt på usaklig grunnlag. Det skal ha skjedd samme dag som mannen purret på lønnskravet.

Les også: – Bygg og anlegg er på grensen til kaos

Da NRK kontaktet rørleggerfirmaet, bekreftet de at litaueren har fått en timeslønn på 90 kroner i timen, men avviser at de har gjort ulovlige lønnstrekk.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus