Siv Jensen sier det er mange vanskelige saker

De fire borgerlige partilederne og deres delegasjoner innledet mandag de første samtalene for å finne ut om det er mulig å danne regjering med alle fire.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stundens alvor hang tungt i rommet da Høyre-leder og kommende statsminister Erna Solberg vinket til seg partilederne Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V) og Siv Jensen (Frp) til et felles gruppebilde før de innledende regjeringssamtalene, som alle nå er enige om å kalle sonderinger.

Avstanden mellom sentrumsvennene og Frp er såpass stor politisk at både Grande og Hareide har sagt at det ikke er spesielt sannsynlig at de kommer til å sitte i samme regjering.

Likevel har de forpliktet seg til å prøve. Det arbeidet startet for alvor bak godt bevoktede hotelldører i Nydalen mandag ettermiddag.

Les også: Hareide: – Usannsynlig at KrF kan regjere med Frp

Krevende

Frp-leder Jensen svarte slik på spørsmål om hun tror samtalene ender med at alle fire sitter rundt kongens bord:

– Det blir mange vanskelige saker. Nå skal vi definere mulighetene og utfordringene, og så tar vi det derfra. Vi må ta en dag av gangen. Jeg er godt forberedt, men vi erkjenner også at det blir krevende.

Se mer av det Siv Jensen sa på vei inn til forhandlingene her

Også Grande var forberedt på utfordringer:

– Jeg er veldig spent. For dette er det første møtet vi har alle sammen. Vi skal snakke politikk, men samtidig skal vi sette en ny forsamling som ikke bare er oss fire partilederne, men også nestlederne. I og med at vi nå er en ny gjeng, med tre fra hvert parti, betyr det at vi skal ta oss god tid og bli godt kjent, sa Venstre-lederen i regnværet utenfor Radisson Blu i Nydalen mandag ettermiddag.

Les også: Ap-topp ber partiet støtte sentrumsregjering

Bakveien

Mens de tre andre valgte hovedinngangen, kom Erna Solberg seg inn på hotellet via parkeringskjelleren.

Solberg har i oppkjøringen til sonderingene gjort et poeng av at Venstre og KrF har større muligheter til å få gjennomslag for hjertesaker de ikke har flertall for dersom de sitter i regjering enn utenfor.

Men Hareide gjentok mandag morgen at det er lite sannsynlig at han ender i regjering med Jensen.

– Jeg vil bruke de samme ordene som vi har brukt det siste året. Vi vil sikre et nytt flertall, og vi vil sette oss ned sammen med alle partiene. Men vi mener at det fortsatt er lite sannsynlig, sa han til NRK.

Les også: Frp inviterer til internasjonal pressekonferanse

Rammer og saker

På vei inn gjorde Jensen det klart at det kommer til å handle om gi og ta.

– Det blir spennende. Vi har ambisjoner om å få gjennomslag for mest mulig Fremskrittsparti-politikk, samtidig som vi er innstilt på å måtte gi, sa hun.

Formiddagen brukte partiene til forberedende møter hver for seg på Stortinget.

Handlingsregelen, vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, innvandrings- og asylpolitikk, bistand, landbruk og bruk av bompenger for å finansiere veier er blant de vanskelige sakene de fire partiene skal gyve løs på.

Grande fortalte at det første som ventet delegasjonene var å bli enige om prosedyrer og rammer for arbeidet.

– Så er det noen store prosjekter vi må gyve løs på.

– Som oljeboring i nord?

– Jeg sier ikke noe om enkeltsaker nå, smilte Venstre-lederen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus