Costa Concordia-hevingen er i gang

Costa Concordia, cruiseskipet som forliste utenfor øya Giglio i Italia i fjor, blir nå hevet. Operasjonen er den dyreste i sitt slag noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidet med å heve skipsvraket ble forsinket med om lag tre timer mandag morgen på grunn av uvær, men kom i gang like etter klokka 9.

– Det er ingen endring i planen, bare en forsinkelse på grunn av forholdene. Vi har hele tida sagt at været vil være en fast følgesvenn, og at vi må ta hensyn til dette, sier Franco Gabrielli, leder i Italias direktorat for samfunnssikkerhet.

Den kraftige vinden natt til mandag forhindret ifølge ham arbeiderne fra å få på plass lekteren som skal huse operasjonens kontrollrom.

Les også: Slik skal de heve Costa Concordia

Skal hogges opp

Skipet skal først rettes opp ved hjelp av kraner og hydrauliske maskiner. Så skal skipet stabiliseres og taues vekk og hogges opp. Det vil trolig skje først til våren. Skipets eier Costa Cruises anslår at hele operasjonen vil koste minst 4,7 milliarder kroner.

I løpet av det siste året har en flernasjonal gruppe bestående av 500 bergingseksperter planlagt operasjonen.

Skipet er 290 meter langt og veier 114.500 tonn.

Operasjonen som nå er i gang, følges med argusøyne av forsikringsbransjen, som kan tape enorme summer hvis lignende ulykker skjer i framtida. Alt i alt har Costa-forliset har kostet forsikringsselskapene minst 8,7 milliarder kroner.

Se video av skipet øverst i artikkelen

Kaptein for retten

Det var 4.229 passasjerer om bord da skipet grunnstøtte 13. januar i fjor. I alt 32 mennesker mistet livet i ulykken.

Skipets kaptein Francesco Schettino er nå tiltalt for uaktsomt drap, for å ha forlatt sitt skip, og for å ha forårsaket store miljøødeleggelser i farvannet rundt Giglio. Han risikerer opptil 20 års fengsel om han blir funnet skyldig.

Fem andre personer er allerede dømt til straffer fra 18 måneders fengsel til 2 år og 10 måneders fengsel for uaktsomhet i forbindelse med forliset.

Les også: Dayana (5) fikk ikke plass i livbåt om bord på Costa Concordia

Se animasjonen av hvordan Costa Concordia skal heves her:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus