Høy norsk aksept for ulovlig rovdyrjakt

Mange nordmenn støtter ulovlig jakt på ulv og andre rovdyr. Foto: Jens Christian Mitchell/NTB scanpix
Mange nordmenn støtter ulovlig jakt på ulv og andre rovdyr. Foto: Jens Christian Mitchell/NTB scanpix

Nesten hver femte nordmann mener det er akseptabelt å drive ulovlig jakt på ulv, bjørn, jerv og gaupe i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hos våre naboer i Sverige er det langt større bestand av rovdyr, men disse lever mye tryggere enn rovdyrene i Norge. Bare rundt fire prosent av svenskene mener det er greit med ulovlig jakt på disse dyrene, skriver forskning.no.

Stipendiat Kristin Evenstad Gangås ved Høgskolen i Hedmark er overrasket over at det ikke er større sammenheng mellom antall rovdyr og holdningen til ulovlig jakt.

Forskeren fant heller ingen sammenheng mellom tilstedeværelse av rovvilt i området og holdningen til jakt. Folk som bor i områder med mye rovdyr var ikke mer positive til ulovlig jakt enn dem som ikke bor i slike områder.

– Forskjellen mellom Norge og Sverige kan henge sammen med at det i Norge er sterk tradisjon for lokalstyre og for å føre en politikk som hele landet tar i bruk, sier Gangås.

I Sverige er det større tradisjon å styre samfunnsutviklingen fra toppen og befolkningen er mer lojale mot beslutninger fattet sentralt. Er det ulovlig å skyte rovdyr, så er det slik.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus