Albania får sosialistisk statsminister

Den tidligere kunstmaleren og basketballspilleren, sosialisten Edi Rama, tar over som ny statsminister i Albania. Foto: Arben Celi /Reuters/NTB scanpix
Den tidligere kunstmaleren og basketballspilleren, sosialisten Edi Rama, tar over som ny statsminister i Albania. Foto: Arben Celi /Reuters/NTB scanpix

Albanias nasjonalforsamling godkjente søndag Edi Rama fra Sosialistpartiet som ny statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rama starter sitt oppdrag på et løfte om å få fart i en stagnert økonomi og trappe opp forberedelsene for å få Albania inn i EU. Han har et forsett om å modernisere det fattige landet, med økt sysselsetting og kamp mot fattigdommen.

Den nye statsministeren, som er utdannet kunstmaler fra Paris, fikk 82 stemmer i nasjonalforsamlingen, mens 55 stemte imot. Seks av medlemmene i regjeringen hans er kvinner.

Den nye regjeringskoalisjonen mellom Sosialistpartiet og et mindre sosialistisk parti vant en overveldende seier ved valget i juni. Taperen ble høyresidens Sali Berisha som ble tvunget til å gå av.

Albania har vært rammet av mye uro siden kommunismens fall i 1991, noe som har ført til at nødvendige reformer for å ta igjen naboene på Balkan, aldri er blitt noe av. Søknaden om EU-medlemskap er avvist tre ganger.

Det tok tre dager før Berisha innrømmet nederlaget etter valget i juni, og først da gikk frykten for enda et uryddig maktskifte over.

Men i Vesten er det fortsatt stor bekymring for den utbredte kriminaliteten og korrupsjonen som preger det fattige landet.

Rama har vært borgermester i Tirana i elleve år og greide i de årene å bedre sikkerheten og skape en viss orden i et kaotisk eiendomsmarked.

Inspirert av sin tid i Paris satte han også sitt merke på byen ved å male mange av de store grå boligblokkene i glade farger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus