Frp inviterer til internasjonal pressekonferanse

Frp-leder Siv Jensen og hennes partifeller mener de er blitt framstilt på en «urimelig» måte i internasjonale medier. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Frp-leder Siv Jensen og hennes partifeller mener de er blitt framstilt på en «urimelig» måte i internasjonale medier. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Fremskrittspartiet har nå invitert internasjonale medier til en pressekonferanse i Oslo tirsdag for å ta til motmæle mot den måten partiet er blitt omtalt på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pressekonferansen skal holdes tirsdag klokka 12 i Fremskrittspartiets hovedkvarter i Karl Johans gate. Både nestleder Ketil Solvik-Olsen og FpU-leder Himanshu Gulati vil være til stede.

Bakgrunnen er den «urimelige» koblingen flere utenlandske medier har gjort mellom Frp og terrordømte Anders Behring Breivik.

«Han var en gang et medlem, men trakk seg ut fordi han ikke fikk noen støtte for sine synspunkter i partiet», skriver Frp i en pressemelding.

Bakgrunn: Pressen i tolv land koblet Frp til Breivik

Misliker merkelapper

I pressemeldingen fastslår Frp samtidig at det er «urimelig og ukorrekt» å bruke betegnelser som «ytre høyre», «høyrepopulistisk og «xenofobisk» om partiet.

«Vi er et pragmatisk, klassisk liberalt/liberalkonservativt parti som fremmer lavere skatter, fritt valg i helse og utdanning og et nytt anker i den økonomiske politikken, og som er sterkt for globalisering og internasjonalt samarbeid. Hjørnesteiner i vår utenrikspolitikk er forsvar for menneskerettigheter, demokrati og frihandel», forteller Frp om seg selv.

Frp fastslår videre at det er stor forskjell på å være for en streng innvandringspolitikk og på å være innvandringsfiendtlig.

Fremskrittspartiet har kjempet for en kontrollert og begrenset innvandring, men aldri for full stans i innvandringen, forklares det.

Les også: Sverigedemokraterna gratulerer Frp

Kartlegging

Utenriksdepartementet har tidligere i uka kartlagt hvordan utenlandske medier har skrevet om valget i Norge. Gjennomgangen viser at pressen i 12 av 19 land knytter Frp til Breivik, meldte Dagbladet før helgen.

UD-rapporten bygger på innsendte landrapporter etter valget.

Ifølge rapporten inneholder medienes dekning som oftest ingen direkte faktafeil. «Men framstillinga av Frp kan likevel sees som til dels spekulativ når partiet knapt blir nevnt uten av Anders Behring Breivik også blir omtalt som tidligere partimedlem», fastslås det.

I noen tilfeller blir det ifølge UD skapt et indirekte inntrykk av at Frp «har lignende synspunkter» som Breivik.

Les også: Siv Jensen: – Pinlig angrep av Heikki Holmås

Debatt om merkelapper

Den siste uka har det også oppstått debatt i Norge om merkelappene som brukes på Frp internasjonalt. Debatten blusset spesielt opp da Heikki Eidsvoll Holmås (SV) skrev på Twitter at det var naturlig å omtale Frp som «høyrepopulistisk».

Partiet avviser selv denne merkelappen som urettferdig, men flere forskere har gitt Holmås støtte.

I statsvitenskapen brukes betegnelsen populistisk om partier som gjør krav på å representere «folket» som en motsetning til «eliten».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus