Carl XVI Gustaf feiret 40 år på tronen

Sveriges kongepar, kong Carl Gustaf og dronning Silvia, i Slottskyrkan under markeringen av kongens 40 år på tronen søndag morgen. Videre (f.v.) prins Daniel, prins Carl Philip, prinsesse Madeleine og Christopher O'Neill. Foto: Claudio Bresciani/NTB scanpix
Sveriges kongepar, kong Carl Gustaf og dronning Silvia, i Slottskyrkan under markeringen av kongens 40 år på tronen søndag morgen. Videre (f.v.) prins Daniel, prins Carl Philip, prinsesse Madeleine og Christopher O'Neill. Foto: Claudio Bresciani/NTB scanpix

Kong Carl XVI Gustaf feiret søndag 40 år som Sveriges regent. Ifølge ham selv var det en nervøs 27-åring som overtok tronen da hans farfar døde i 1973.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror aldri man helt kan forstå hva en slik oppgave innebærer for en selv personlig, sier kongen i et intervju med svensk radio søndag.

Ettersom Carl Gustafs far, prins Gustaf Adolf, døde i en flyulykke i 1947, ble den 27 år gamle prinsen konge da gamlekongen Gustaf VI Adolf døde i 1973, 90 år gammel.

– Jeg var jo veldig ung sammenlignet med min farfar, sier kongen.

– Det er klart at det ikke var helt lett for det svenske folket å overføre en, skal vi si tillit, til en ung jypling i 20-årene, sier han.

Les også: Kong Carl Gustaf får kritikk etter intervju

Feiret med dans

40-årsjubileet ble feiret med brask og bram i Sverige søndag, blant annet med brosteinsball i borggården på Stockholms slott.

Norges kong Harald og dronning Sonja var til stede i Slottskyrkan, hvor svenskekongens jubileum ble markert søndag morgen.

Saken fortsetter under bildetKong Harald og dronning Sonja kommer til Slottskyrkan og markeringen av den svenske Kongens 40 år på tronen søndag. Foto: Fredrik Sandberg/NTB scanpixKong Harald og dronning Sonja kommer til Slottskyrkan og markeringen av den svenske Kongens 40 år på tronen søndag. Foto: Fredrik Sandberg/NTB scanpix

Etter gudstjenesten tok Carl Gustaf og Silvia seg en svingom i den indre borggården.

Lørdag kveld var hele kongefamilien gjester da regjeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spissen inviterte til festmiddag i anledning jubileet.

Se også: ABC Nyheters saker om kongehus

– Kontroversiell

Lars Hovbakke Sørensen, som er ekstern lektor i historie ved Københavns universitet, mener den svenske kongen er kontroversiell.

– Dette er en meget politisk konge i forhold til de øvrige seks kongeriker i Europa, fordi han har en tendens til å komme med noen svært markante uttalelser, sier han.

I 1974 valgte Sverige å frata kongen alle formelle, politiske roller, slik at kongen ikke lenger undertegner lover, peker ut regjeringer eller utnevner ministere.

– Han er derfor blitt en ren «kransekakefigur», som ikke har noen som helst samfunnsmessig betydning. Derfor har han hatt et behov for å markere seg med noen ganske markante uttalelser for å vise at han har en berettigelse, sier Sørensen.

Ulvejakt og fredning av ville dyr er blant de sakene kongen har uttalt seg om.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus